19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Briest skandāls: Zviedrija kaimiņiem eksportē bīstamu laša gaļu
Briest skandāls: Zviedrija kaimiņiem eksportē bīstamu laša gaļu
Autors: www.apollo.lv / 8. maijs 2013, 14:44
Zviedrija uz valstīm Eiropas Savienībā (ES) eksportē simtiem tonnu potenciāli bīstamu laša gaļu, vēstī Zviedrijas mediji. Iespējami bīstamie laši ķerti Baltijas jūrā.



2012.gadā Zviedrijā tika pieņemts likums, kas nosaka, ka ražotājam ir jāinformē patērētāji par bīstamiem dioksīdiem laša gaļā. Toreiz tika noteikts arī aizliegums eksportēt laša gaļu, kas iegūta Baltijas jūrā.  

Trešdienas vakarā Zviedrijas televīzijā tiks demonstrēts raidījums, kurā žurnālistu izmeklēšanā noskaidrots, ka potenciāli bīstamā laša gaļa joprojām nelegāli tiek sūtīta uz ES valstīm.

Žurnālisti noskaidrojuši, ka pērn Zviedrijas zvejnieki Baltijas jūrā ieguvuši ap 250 tonnām lašu, taču nav skaidrs, kur nogādāts tas daudzums zivju, kas nebija vajadzīgs vietējam patērētājam.

Noskaidrots, ka daļa lašu gaļas nelegāli eksportēta uz Franciju un Dāniju, taču žurnālisti bažījas, ka potenciāli bīstamais produkts varētu nonākt jebkurā no Eiropas valstīm – gan veikalos, gan restorānos.

Zviedrijas Nacionālajā pārtikas aģentūrā skaidro, ka atšķirība starp tā dēvēto zirga gaļas skandālu un šo lietu ir tāda, ka zivs rada ilgtermiņa kaitējumu cilvēka veselībai.

Arī Latvijā 2012.gadā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «BIOR» īstenoja Zemkopības ministrijas pasūtīto projektu «Pētījums par dioksīniem Baltijas jūras lašos».

Atbilstoši pētījuma rezultātiem, tika sagatavoti ieteikumi Baltijas lašu pārstrādātājiem un dažādām patērētāju grupām par ieteicamajiem Baltijas lašu patēriņa daudzumiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baltijas jūra, Eiropas Savienība, eksports, laša gaļa, lasis, skandāls, zvejnieki, Zviedrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats