25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Lietuvas iedzīvotāji dod priekšroku populistiem; neatbalsta Visaginas AES
Lietuvas iedzīvotāji dod priekšroku populistiem; neatbalsta Visaginas AES
Autors: Jānis Rancāns / DB.LV / 15. oktobris 2012, 15:17
Lietuvas parlamenta vēlēšanās lielāko iedzīvotāju atbalstu saņēmusi par populistisku sauktā Darba partija. Vienlaikus referendumā par Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību, lielākā daļa vēlētāju nobalsojusi pret AES celtniecību.


Kā liecina provizoriskie rezultāti – Lietuvā pretrunīgi vērtētā uzņēmēja Viktora Uspaskiha vadītā Darba partija saņēmusi 22% vēlētāju atbalstu. Otro vietu ieņēmuši sociāldemokrāti (19%), bet trešajā iekļuvusi valdošā konservatīvo partija (13%). Atbalstu Visaginas AES celtniecībai pauduši 35%, bet pret to balsojuši 65% Lietuvas vēlētāju. Referendums par AES celtniecību notika vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām un tam bija konsultatīvs raksturs, raksta DB.LV.

Pirmdienas naktī Darba partijas, sociāldemokrātu un partijas Kārtība un taisnīgums (7,8%) līderi vienojušies uzsākt sarunas par valdības veidošanu, vēsta Lietuvas plašsaziņas līdzekļi. Partijas arī vienojušās, ka savstarpēji atbalstīs viena otru Lietuvas parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā vienmandātu apgabalos.

Lietuvas parlamenta vēlēšanu iznākums atspoguļo sabiedrības dusmas saistībā ar kaimiņvalstī īstenoto valsts izdevumu samazināšanu un nodokļu celšanu, kas veikts, atbildot uz ekonomisko krīzi, uzskata eksperti. «Ja balsotu Starptautiskais Valūtas fonds, tad ievēlēts tiku esošais premjers [Andrjus Kubiļus]. Tomēr SVF nedzīvo Lietuvā un nespētu izdzīvot ar Lietuvas algu,» komentējot Viļņā valdošo noskaņojumu, aģentūrai Reuters sacījis Starptautisko attiecību un politikas zinātnes institūta pasniedzējs Ķestutis Girnis (Kestutis Girnius).

Grūti esot spriest par to, vai Lietuvas jaunievēlētais parlaments būšot labāks par iepriekšējo, sarunā ar Latvijas Radio šorīt atzina politiķis Romualds Ražuks. Viņš norādīja, ka izskanējušais apzīmējums, ka vēlēšanās uzvarējusī Darba partija ir populisti, ir nosacīts, jo šajā politiskajā spēkā ir arī pieredzējuši politiķi, kas sevi iepriekš jau pierādījuši.

Db.lv jau vēstīja, ka pirms vēlēšanām eksperti prognozēja, ka to iznākums varētu novilcināt valsts pievienošanos eirozonai un padarīt ciešākas lietuviešu un Krievijas saites. DNB Nord bankas ekonomists Rokass Bancevičiuss (Rokas Bancevicius) iepriekš pauda – pat ja jaunā valdība mainītu budžeta politiku, ietekme uz ekonomiku kopumā nebūtu pārāk liela.

Pēc vēlēšanām nākamo Lietuvas valdības veidotāju izvēlēsies prezidente Daļa Grībauskaite, kas atbalsta fiskālo disciplīnu. Ieviešot taupības pasākumus, Lietuvai izdevās pārvarēt krīzi, taču no otras puses - tūkstošiem lietuviešu ir emigrējuši, savukārt bezdarba līmenis patlaban ir 13% apmērā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: referendums, Visaginas AES, Visaginas atomelektrostacija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats