19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » EP komiteja atbalsta Vaideres ziņojumu par koksnes eksporta nolīgumu ar Krieviju
EP komiteja atbalsta Vaideres ziņojumu par koksnes eksporta nolīgumu ar Krieviju
Autors: BNA / 11. oktobris 2012, 11:54
Brisele, 11.oktobris. Eiropas Parlamenta (EP) Starptautiskās tirdzniecības komiteja Briselē pārliecinoši atbalstījusi nolīgumu par tarifa likmes kvotu pārvaldību, kas piemērojamas koksnes eksportam no Krievijas.


Paredzams, ka par Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres sagatavoto ziņojumu balsos novembra plenārsesijā Strasbūrā.

Ziņojuma referente I.Vaidere uzsver, ka ir panākts līdz šim nebijis gadījums ES un Krievijas attiecībās: "Nolīgums par tarifa likmes kvotu pārvaldību egles un priedes koksnes eksportam paredz, ka ES būs atbildīga par Krievijas eksporta kvotu administrēšanu."

Nolīgums ir svarīgs ES ražotājiem, jo līdz šim Krievija ir pielāgojusi nesalīdzināmi augstu kokmateriālu eksporta nodevu" skaidro Inese Vaidere, EP pastāvīgā referente Krievijas jautājumos.
Vaidere pauž apmierinātību ar paveikto - ir rasts veids, kā izvairīties no atkārtotas koksnes izvedmuitas palielināšanas. Ņemot vērā to, ka ES koksnes pārstrādes industrija importē aptuveni 10% no kopējās pārstrādātās koksnes, samazinātas tarifu likmes viesīs lielāku paredzamības faktoru un labākus tirdzniecības apstākļus.

Deputāte uzsver, ka nolīgums ir būtisks arī Latvijas ražotājiem un valstij kopumā. "Krievija jau vēsturiski ir Latvijas ražotāju izejvielu avots un patlaban ir trešais lielākais Latvijas koksnes importa partneris ievestajiem skujkoku apaļkokiem. Nolīgums kalpos arī atbalstam jaunajiem uzņēmējiem, jo 30% no kvotām piemērojami tieši jaunajiem importētājiem, kuri līdz šim nav ieveduši kokmateriālus no Krievijas. Bez tam jācer, ka palielinātas tarifu likmes kvotas atstās pozitīvu ietekmi arī uz valsts budžetu, ņemot vērā to, ka augsto izvedmuitas tarifu dēļ valstī ieplūst salīdzinoši daudz nelegālo kokmateriālu."

ES un Krievijas nolīgums detalizēti atrunā abu pušu saistības tarifa likmes kvotu kopīgai pārvaldībai, ieskaitot vadlīniju kopumu, kuru ES un Krievija piekrīt ievērot. Ļoti svarīgi, ka nolīgums ietver konsultāciju un strīdu atrisināšanas procedūras, uzsver Vaidere, atzīstot, ka, lai tirdzniecības attiecības ar Krieviju būtu prognozējamas, tām jābūt juridiski saistošām, iekļaujot sodu piemērošanas procedūras.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: EP komiteja, ES Krievijas attiecības, r koksnes eksporta nolīgums, Vaidere

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats