20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Latvijas nozīmīgākie transporta koridori tiek iekļauti ES stratēģisko prioritāšu lokā
Latvijas nozīmīgākie transporta koridori tiek iekļauti ES stratēģisko prioritāšu lokā
Autors: Apollo.lv / 8. jūnijs 2012, 9:35
Ceturtdien, 7.jūnijā, Luksemburgā noritēja Eiropas Savienības (ES) transporta ministru padomes sanāksme, kuras ietvaros tika panākta vienošanās par daļēju vispārējo pieeju par Eiropas savienošanas instrumenta (Connecting Europe Facility – CEF) regulas projektu, portālu «Apollo» informēja Satiksmes ministrijas Komunikādcijas nodaļa.


CEF nākamajā ES finanšu plānošanas periodā būs viens no būtiskākajiem infrastruktūras investīciju finansējuma avotiem. Latvija vairāku mēnešu garumā aktīvi strādāja ar Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu Latvijas nozīmīgāko transporta savienojumu iekļaušanu starp visas ES prioritātēm. Rezultātā Latvijai izdevies panākt, lai jau iepriekš starp prioritātēm iekļautajā Baltijas-Adrijas transporta koridorā (kas Baltijas valstīs pazīstams kā Rail Baltica II) tiktu iekļauti arī savienojumi ar Rīgas un Ventspils ostām, kā arī Rīgas lidostu, raksta Apollo.lv.

Koridora atzars «Ventspils-Rīga», kas sevī ietver arī abas Latvijas lielākās ostas, paver iespējas savienojumu attīstībai Baltijas jūras reģionā, Rīgas un Ventspils ostām attīstot jūras maģistālos savienojumus (Motorways of the Sea), piemēram, ar Ziemeļvācijas un Skandināvijas ostām. Tāpat starp CEF prioritēm iekļauts arī Latvijas Rietumu-Austrumu koridors, savienojot Rīgu ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī iezimējot Latvijai nozīmīgu lomu Rietumu-Austrumu un Ziemeļu-Dienvidu stratēģisko koridoru krustcelēs.

Tajā pašā laikā Latvija turpinās uzstāt, lai CEF finansētajiem projektiem būtu augsta ES līdzfinansējuma likme, kā arī lai CEF finansējums nepārdalītu līdzekļus no citiem kohēzijas valstīm svarīgiem finanšu instrumentiem.  

Tāpat transporta ministri vienojās par vispārējo pieeju Regulas projektam, kas paredz pasākumus trokšņu līmeņa samazināšānai ES lidostās u.c. jautājumiem, saskaņā ar Padomes darbakārtību.

Visbeidzot, 6.jūnijā, Baltijas un Ziemeļvalstu ministru vakariņu laikā Latvijas, Igaunijas, Somijas un Norvēģijas transporta ministri kopīgā nodomu deklarācijā vienojās par Ziemeļeiropas funcionālā gaisa telpas bloka (NEFAB) izveides tālāku veicināšanu.  


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Savienība, transporta koridori

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats