18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijas koalīcija zaudē vēlēšanās
Grieķijas koalīcija zaudē vēlēšanās
Autors: Jānis Buholcs / NRA.lv / 7. maijs 2012, 12:33
Vakar notikušajās parlamenta vēlēšanās partijas, kas veido Grieķijas valdošo koalīciju, ir cietušas smagu sakāvi.


Pēc vakar vakarā izziņotajiem sākotnējiem datiem, partija Jaunā demokrātija, kas darbojas arī pašreizējā koalīcijā, no visām partijām varētu būt guvusi vislabākos rezultātus, taču tā ir saņēmusi mazāk nekā 20 procentus balsu. Otrajā vietā ir kreisi noskaņoto partiju apvienība SYRIZA, savukārt PASOK, kas arī ir pārstāvēta pašreizējā valdībā, ir trešajā vietā.

PASOK un Jaunā demokrātija pagaidu valdību izveidoja pagājušā gada novembrī. Bija sagaidāms, ka nepopulāro taupības pasākumu dēļ savas līderpozīcijas tās zaudēs, un uz to rēķina labākus rezultātus varēs parādīt partijas un apvienības, kas pret taupības politiku iebilst. 2009. gada vēlēšanās Jaunā demokrātija ieguva 33,5 procentus balsu, bet PASOK – 43,9 procentus, raksta NRA.lv.

No vakardienas vēlēšanās labākos rezultātus guvušajām partijām nav nevienas, ko varētu uzskatīt par pārliecinošu uzvarētāju, un ir sagaidāmas sarežģītas koalīcijas veidošanas sarunas. Vislabākos rezultātus ieguvušajai partijai ir dotas trīs dienas koalīcijas veidošanai. Ja tās beigsies bez rezultātiem, koalīciju veidot mēģinās otra veiksmīgākā partija, taču, ja arī tad sarunas būs nesekmīgas, Grieķijai draud vēl vienas ārkārtas vēlēšanas, norāda BBC. Šāds ieilgušas nestabilitātes periods atkal varētu satraukt Grieķijas aizdevējus. Spēja izveidot jaunu valdību un turpināt iesākto taupības politiku ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai valsts turpinātu saņem Eiropas Savienības, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā valūtas fonda aizdevumu. Pēc pašreizējā izmaksu plāna, nākamie 11 miljardi eiro Grieķijai ir jāsaņem jūnijā.

Jaunajā parlamentā pirmo reizi iekļūt varētu arī neonacistiskā partija Zelta rītausma, kas, pēc aptauju datiem, ieguvusi vairāk nekā sešus procentus balsu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Grieķija, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats