19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Ekonomiskā lejupslīde jūtama arī Īrijā
Ekonomiskā lejupslīde jūtama arī Īrijā
Autors: Juris Paiders / NRA.lv / 3. maijs 2012, 13:03
«Nav tā situācija vairs tik laba kā iepriekš, taču uz Latviju braukt negrasos. Īrijā, ja zaudē darbu, vismaz ir sociālās garantijas – esi pārliecināts, ka bez ēdiena un jumta virs galvas nepaliksi,» Neatkarīgajai teic Īrijas latvietis Einārs.


Iepriekš Īrijā mītošie latvieši varēja atļauties dzīvot ja ne ar plašu vērienu, tad vismaz neliedzot priekus sev un finansiālu pabalstu radiniekiem Latvijā, taču šobrīd situācija ir krasi mainījusies. «Ja iepriekš katras divas nedēļas uz mājām sūtīju apmēram 200 eiro, tad tagad to vairs nevaru atļauties. Darbs gan ir, bet atalgojums ir krietni samazinājies,» teic dublinietis Jānis. Tomēr viņš zināja stāstīt, ka daudzi latvieši pašreizējās finanšu problēmas ir atrisinājuši citādi – daudzi savus ģimenes locekļus ir pasaukuši dzīvot uz Īriju. Zaļajā salā tagad ir vairāk bērnu un vecmāmiņu, kas viņus pieskata, kamēr vecāki ir darbā. Tikmēr Latvijā palikušās mājas un dzīvokļi ir vai nu pārdoti, vai arī izīrēti uz laiku. Tā tomēr sanākot ekonomija.

Par spīti ekonomiskajai lejupslīdei Īrijā, reti kurš apsver iespēju atgriezties Latvijā. Drīzāk kā alternatīva tiek meklēta iespēja doties dzīvot un strādāt uz kādu citu valsti. Piemēram, Rimants, kurš Īrijā dzīvo jau vairāk nekā sešus gadus, aktīvi mācās zviedru valodu, lai kopā ar ģimeni varētu pārcelties uz Zviedriju. Savukārt bijušais Latviešu biedrības Īrijā priekšsēdētājs Jānis Kargins, ja tic Īrijas latviešu teiktajam, ir pārcēlies uz Šveici. Bet kādreizējais hokeja komandas Latvian Hawks treneris un spēlētājs Ivo Vītoliņš par savu tagadējo mītnes zemi dēvē Kanādu.

«Cilvēkiem vairs nav naudas. Pavēro, kas notiek pie veikaliem – ja pirms dažiem gadiem no iepirkšanās centriem ārā nāca cilvēki ar daudziem maisiņiem, tad tagad iegādāts vairs tikai pats nepieciešamākais,» Neatkarīgajai teic īrs Gerijs Stjuarts. Viņš norāda, ka ikdienas dzīve pēdējo gadu laikā ir krietni mainījusies. «Ja agrāk par braucienu ar autobusu maksājām ap diviem eiro, tad šobrīd mans brauciens no piepilsētas uz Dublinas centru jau izmaksā gandrīz četrus eiro. Ja iepriekš autobusi kursēja katras 15 minūtes, tad tagad brīžiem pieturā nākas gaidīt pat pusstundu,» atzīst īrs.

Īru medijos izskanējušās zinātnieku prognozes liecina, ka Zaļo salu šā gada laikā varētu pamest apmēram 40 tūkstoši cilvēku. «Strādājošo cilvēku skaits varētu samazināties par 22 000, taču daudzi bez darba palikušie neparādīsies oficiālajā bezdarba statistikā, jo gaidāms, ka apmēram 40 000 cilvēku emigrēs. Ekonomikas un sociālo pētījumu institūts ziņo, ka 2011. gadā Īriju ir atstājuši apmēram 35 000 cilvēku. Tiek prognozēts, ka bez darba 2012. gadā būs vidēji 303 tūkstoši jeb 14,5% darbspējīgo iedzīvotāju,» raksta portāls baltic-ireland.ie.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ekonomika, Īrija, latvieši

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats