25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Putins vēlēšanās uzvar pārliecinoši
Putins vēlēšanās uzvar pārliecinoši
Autors: Jānis Buholcs / NRA.lv / 5. marts 2012, 10:49
Vakar notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās Vladimirs Putins ir atkal atgriezies valsts vadītāja amatā – pēc sākotnējiem rezultātiem, par viņu nobalsojuši aptuveni 60 procenti balsstiesīgo. Novērotāji ir ziņojuši par daudziem pārkāpumiem.


Iegūtais rezultāts ir pietiekams, lai V. Putinu varētu pasludināt par pārliecinošu uzvarētāju un nebūtu nepieciešams rīkot vēlēšanu otro kārtu. Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs.

Pēc pagājušā gada decembrī notikušajām Krievijas Valsts domes vēlēšanām, kurās tika konstatēts daudz pārkāpumu, varasiestādes ir ieviesušas jauninājumus, lai varētu vairot uzticēšanos vēlēšanu godīgumam. Katrā balsošanas iecirknī tika izvietotas videokameras, kurās rādītajam var sekot līdzi internetā, un tādējādi būtu iespējams vieglāk konstatēt mēģinājumus viltot vēlēšanu rezultātus, raksta NRA.lv.

Tomēr arī šādas novērošanas iespējas nemazināja daudzu pilsoņu neuzticēšanos balsošanas norisei, tāpēc šoreiz vēlēšanām iecirkņos līdzi sekoja rekordliels novērotāju skaits. Sabiedriskās organizācijas un arī prezidenta amata kandidāti bija piesaistījuši vairāk nekā pusmiljonu pilsoņu, kas iecirkņos uzraudzīja balsošanu, ziņo Gazeta.ru. Piemēram, Liberāldemokrātiskās partijas līderis un arī viens no prezidenta amata kandidātiem Vladimirs Žirinovskis bija apņēmies nodrošināt, lai viņa partijas piesaistīti novērotāji darbotos 95 procentos vēlēšanu iecirkņu visā valstī. Krievijā vakar atvērti bija aptuveni 95 tūkstoši iecirkņu. Partija Jabloko savukārt bija iesaistījusies mobilo tālruņu aplikācijas izstrādē, kas novērotājiem, kas pamanījuši kādus pārkāpumus, šo informāciju uzreiz ļāva publicēt tiešsaistes sociālo tīklu vietnēs. Arī organizācija Golos, kuras pārstāvji decembra vēlēšanās ziņoja par daudziem pārkāpumiem, bija izveidojusi tīmekļa vietni sms.golos.org, kurā tiek apkopoti novērotāju ziņojumi par vēlēšanu rezultātiem mobilo telefonu īsziņu formātā.

Golos un citi novērotāji ziņo, ka plaši izplatīta ir tā dēvētā karuseļu balsošana, kas nozīmē vēlētāju organizētu vešanu pa vēlēšanu iecirkņiem, lai nodrošinātu, ka viņi var nobalsot vairākas reizes. Šādi pārkāpumi ir novēroti gan Maskavā, gan Sibīrijas pilsētās. «Mēs, protams, gaidījām karuseļus, tomēr ne jau tādā apmērā,» vakar pavēstīja viens no redzamākajiem opozīcijas pārstāvjiem Aleksejs Navaļnijs. Cits opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs vakar sacīja, ka «šīs nav vis vēlēšanas, bet gan vēlēšanu imitācija». Maskavas pilsētas vēlēšanu komisija gan paziņojusi, ka šāda veida pārkāpumi nav konstatēti.

Opozīcija jau pirms vēlēšanu rezultātu publiskošanas bija paziņojusi, ka šodien Maskavā rīkos masu demonstrāciju. «Vēlēšanas nav brīvas, tāpēc rīkosim protesta akcijas. Mēs neatzīsim prezidentu par likumīgi ievēlētu,» sacīja bijušais premjerministrs Mihails Kasjanovs, kas pēc domstarpībām ar V. Putinu pārgāja opozīcijas pusē.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krievija, prezidenta vēlēšanas, Vladimirs Putins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats