19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Rīgas domes vēlēšanām izmantos par 27% dārgākas aploksnes nekā pērn EP vēlēšanām
Rīgas domes vēlēšanām izmantos par 27% dārgākas aploksnes nekā pērn EP vēlēšanām
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 9. jūlijs 2020, 13:44
Rīgas domes vēlēšanu īstenošanai Centrālā vēlēšanu komisija jau noslēgusi divus publiskos iepirkumus, proti, par aplokšņu iegādi un e-vides nodrošināšanu. Vēlēšanu aploksnes, tāpat kā iepriekšējās vēlēšanās, piegādās SIA “Hermess” . Tiesa, šoreiz vienas aploksnes cena ir par 27% lielāka nekā pērn uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām gādāto aplokšņu cena.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) Rīgas domes vēlēšanas, kas notiks šā gada 29. augustā, oficiāli izsludināja 7. jūlijā, taču publiskos iepirkumus tā sāka veikt jau pavasarī.

Izvēlēties vēlēšanu aplokšņu piegādātāju CVK nebija grūti. Šo pakalpojumu jau vairākās vēlēšanās ir nodrošinājusi SIA “Hermess”, un CVK nekad nav bijušas pretenzijas. Arī šoreiz e-konkursā uzvarēja SIA “Hermess”, kas par 13 864,36 eiro piegādās 415 000 aplokšņu Rīgas domes vēlēšanām. Tas nozīmē, ka vienas aploksnes izmaksas ir 3,3 centi. Savukārt Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kas notika pērn, SIA “Hermess” 850 000 aploksnes piegādāja par 22 421,30 eiro, tātad par 2,6 centiem gabalā. Tai pašā laikā vairumtirdzniecībā iespējams iegādāties aploksnes par 1 centu gabalā.

Centrālās vēlēšanu komisijas sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Līva Laizāne Neatkarīgajai skaidro, ka vēlēšanu aploksnes ir īpaša dizaina. Tās izgatavošanai ir nepieciešams speciāls grieznis, jo vēlēšanu aploksnei apakšmalā ir perforēta līnija un pusloka izcirtums. Apakšējā mala ir noplēšana vieglākai un ātrākai balsu skaitīšanai. Līdz ar to parastās vairumtirdzniecībā nopērkamās aploksnes neder.


“Vēlēšanu aploksnes izgatavo Polijā. Latvijā nav nevienas tipogrāfijas, kas to darītu, jo neatmaksājas iegādāties iekārtu pie tāda apjoma, kāds nepieciešams Latvijas vēlēšanām. Un aplokšņu izmaksas ievērojami ietekmē nepieciešamais apjoms - jo lielāks daudzums aplokšņu nepieciešams, jo lētākas ir vienas aploksnes izmaksas. Tāpat jāņem vērā, ka šogad aplokšņu izmaksas ietekmēja arī pasūtījuma steidzamība un Covid-19 krīze. Jāņem vērā, ka Rīgas domes vēlēšanas pirmo reizi tika izsludinātas 2020. gada 25. februārī, un tām bija jānotiek 25. aprīlī. Līdz ar to aplokšņu izgatavošanas un piegādes termiņi bija daudz īsāki, nekā tas ir kārtējās vēlēšanās. Papildus jāņem vērā, ka iepirkums notika laikā, kad Eiropā saasinājās Covid-19 krīze, kas ietekmēja arī piegādes,” sacīja L. Laizāne.

Arī SIA “Hermess”, pat neskatoties uz uzvaru konkursā par aplokšņu piegādi, ir skārusi Covid-19 krīze. Tāpat kā daudzi citi uzņēmumi Latvijā, arī “Hermess” ir saņēmis dīkstāves pabalstu. Turklāt pēdējā mēneša laikā uzņēmumam izveidojies nodokļu parāds 4739,35 eiro apmērā.
Savukārt SIA SOAAR ir uzticēts nodrošināt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu kandidātu sarakstu elektronisko iesniegšanu un publicēšanu, vēlēšanu gaitas žurnāla un vēlēšanu rezultātu elektronisko apkopošanu. Uzņēmumam šobrīd nav nodokļu parāda, taču, kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta datu bāze, šim uzņēmumam bija neliels nodokļu parāds gan 7. martā, gan 7. aprīlī, ko uzņēmumam izdevās dzēst turpmāko divu nedēļu laikā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats