29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Pašvaldības ar nodokļa atlaidēm atbalsta un piesaista
Pašvaldības ar nodokļa atlaidēm atbalsta un piesaista
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 5. aprīlis 2019, 10:28
Gandrīz visas Latvijas lielākās pilsētas vismaz daļai savu iedzīvotāju piešķir atlaides nekustamā īpašuma nodoklim. Vienas pašvaldības šādā veidā atbalsta daudzbērnu ģimenes, citas – rūpējas par senioriem. Dažas pašvaldības atsevišķām iedzīvotāju kategorijām palīdz segt dzīvokļa īres un komunālos maksājumus.

Personām vai ģimenēm, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, un politiski represētām personām nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaide pienākas likuma kārtībā. Nekustamā īpašuma nodokļa samazināšana pārējām iedzīvotāju grupām ir katras pašvaldības ziņā. 

Bērni un pensionāri

Vienīgā lielā pilsēta, kas nešķiro savus iedzīvotājus pēc sociālā statusa, aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli par zemi, ir Jūrmala. 90 procentu atlaide no NĪN par zemi pienākas visiem iedzīvotājiem, kuri Jūrmalā ir deklarējušies. Tikpat lielu atlaidi arī par mājokli Jūrmalā var saņemt daudzbērnu ģimenes.

NĪN atlaidi daudzbērnu ģimeņu atbalstīšanai izmanto vairākas lielās pašvaldības, piemēram, Ventspils, Rīga, Jelgava, Liepāja. Ventspilī, Jelgavā un Liepājā ģimene ar trim un vairāk bērniem var saņemt 50% atlaidi no NĪN. Rīgā daudzbērnu ģimenēm atlaide ir vēl lielāka - 90 procenti. Turklāt Rīgā NĪN atlaide pienākas ikvienai ģimenei ar bērniem. Arī ar diviem bērniem var saņemt 70% atlaidi, ar vienu bērnu - 50% atlaidi no aprēķinātās nekustamā īpašuma summas.

Rīgā, Valmierā un Jelgavā mazāk par nekustamo īpašumu jāmaksā arī pensionāriem. Piemēram, Rīgā vientuļš pensionārs var saņemt 90% atlaidi no NĪN, Valmierā - 50% atlaidi, turklāt Valmierā nodokļa atlaide 25% apmērā pienākas arī senioriem virs 70 gadiem.

Arī Rēzeknē NĪN atlaide netiek automātiski piešķirta visiem, kas vien ir deklarējušies dzīvei šajā pašvaldībā. Atlaides, līdzīgi kā citur, tiek piešķirtas tikai atsevišķām iedzīvotāju kategorijām.

Atbalsta arī saimnieciskās darbības veicējus

Vairākas pašvaldības piešķir NĪN atlaides saimnieciskās darbības veicējiem, lai stimulētu konkrētas darbības, piemēram, lai atbalstītu kultūras un sporta pasākumus.

Ventspilī nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 50% apmērā pienākas fiziskām personām par ēkām (telpu grupām), inženierbūvēm un zemi, kas tiek izmantoti ražošanas vajadzībām, vai arī ja īpašumā tiek sniegti viesu izmitināšanas pakalpojumi. Ja ēka (telpu grupa) projektēta un pieņemta ekspluatācijā kā kinoteātris un nekustamais īpašums tiek izmantots regulārai publiskai kino demonstrēšanai un ir publiski pieejams plašam personu lokam vai ja īpašumu izmanto reģionālas nozīmes lidostas pakalpojumu sniegšanai, tad iespējams pretendēt uz NĪN atlaidi 70% apmērā. Savukārt 90 procentu atlaide pienākas par īpašumā esošo zemi vai no Ventspils brīvostas pārvaldes nomāto zemi ražotnes un/vai rūpniecības parku, tehnoloģisko parku vai zinātnes parku izveidošanai vai to attīstībai; par īpašumu, kas tiek izmantots publisku sporta nodarbību, pasākumu un sacensību vajadzībām un ir publiski pieejams plašam personu lokam; par nomā esošajām izglītības iestāžu vai sociālās aprūpes iestāžu telpām, ja tiek veikta saimnieciskā darbība Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības vai sociālās aprūpes iestāžu telpās, sniedzot ēdināšanas un/vai kafejnīcas pakalpojumus šo iestāžu audzēkņiem un klientiem; par īpašumu, kas tiek izmantots noteiktu Ventspils pilsētas pašvaldības deleģētu pārvaldes uzdevumu veikšanai kultūras jomā vai kas sniedz publiskas lietošanas pirts pakalpojumus.

Jelgavā uz NĪN nodokļa atlaidi 90% apmērā var pretendēt persona, kura tikko uzsākusi saimniecisko darbību vai kuras īpašumā esošā ēka atzīta par valsts vai vietējas nozīmes aizsargājamo arhitektūras kultūras pieminekli, ja sabiedrībai šī ēka ir pieejama no publiskās ārtelpas un tā tiek saglabāta atbilstoši kultūras pieminekļu aizsardzības prasībām. Tikpat dāsna atlaide pienākas biedrībām un nodibinājumiem, kurus apsaimnieko pašvaldības nekustamo īpašumu platībā, kas pārsniedz 20 000 kvadrātmetru, vai īpašumā atrodas pirmsskolas iestāde, kas ir saņēmusi atbilstošu licenci vai īsteno licencētu programmu. Mazākas atlaides nekustamā īpašuma nodoklim var iegūt personas, kuru īpašums nodots ekspluatācijā iepriekšējā gadā vai arī uz kuru īpašuma notiek ražošana, nodarbinot vismaz 10 darbiniekus.

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi Liepājā 90% apmērā pienākas kapitālsabiedrībām, kurās Liepājas pašvaldībai pieder kapitāla daļas un kuras veic pašvaldības deleģētos uzdevumus sporta, kultūras vai izglītības jomā, kā arī biedrībām vai nodibinājumiem, kam piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, iznomājot Liepājas pašvaldībai piederošas telpas, kas nepieciešamas organizāciju darbības nodrošināšanai. Uz 70% atlaidi var pretendēt arī Liepājas pilsētā esošo vēsturisko ēku (ēka, kas būvēta laikā līdz 1940. gadam) īpašnieki, ja ir veikta ēkas pilna fasāžu restaurācija, atjaunošana vai pārbūve.

Mazāka maksa par īri un komunālajiem pakalpojumiem

Ventspils pašvaldība noteiktām iedzīvotāju kategorijām palīdz segt arī maksu par apkuri. Kurināmā iegādei paredzēts 87 eiro liels atbalsts vai kompensācija 55% apmērā siltumenerģijas iegādei. Tāpat iespējams pretendēt uz pabalstu īres maksas daļējai kompensēšanai pašvaldības dzīvokļos vai sociālajos īres dzīvokļos. Atbalstu īres maksas segšanā saņem arī Ventspilī deklarējušās un dzīvojošās daudzbērnu ģimenes. Atbalsta lielums svārstās no 40 līdz 90 procentiem atkarībā no bērnu skaita.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats