28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Par 11,1% pieaudzis to mājsaimniecību skaits, kurām palielinājušies ienākumi
Par 11,1% pieaudzis to mājsaimniecību skaits, kurām palielinājušies ienākumi
Autors: bizness.lv / 27. novembris 2018, 11:25
Pēc “Maxima mazumtirdzniecības kompass” aptaujas datiem redzams, ka pēdējā gada laikā 38,6% Latvijas mājsaimniecību ir palielinājušies ienākumi – kas ir par 11,1% vairāk nekā aptaujā, kura veikta pirms gada. Turklāt samazinās to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka pārtikas cenas ievērojami pieaug. 


Vislielākā vecumu grupas daļa, kura ir atzinusi, ka ienākumi ir pieauguši, ir respondenti vecumā no 18 līdz 24 gadiem, tā norādījuši 58,8% (vidēji 43,5%), kā arī 7,8% (vidēji 4.9%) norāda, ka ienākumi ir pieauguši būtiski. Tajā pašā laikā šajā vecuma grupā (no 18 līdz 24 gadiem) ar vien mazāks ir to respondentu skaits, kuri uzskata, ka pārtikas cenas ir pieaugušas, tā norādīja 82,8% (vidēji 90,1%). Tas norāda uz gados jaunākās respondentu grupas stabilitāti darba tirgū, par ko liecina arī Centrālās statistikas pārvaldes dati par darba ņēmēju skaita sadalījumu pēc mēneša bruto darba ienākumiem pa vecuma grupām.

“Ienākumiem palielinoties, šī gada otrajā ceturksnī iedzīvotāji tomēr mazāk plāno uzkrājumus un dārgu pirkumu veikšanu. Pirmkārt, tā ir sezonāla tendence, un plānošana tiek atlikta uz rudens, ziemas sezonu tuvojoties svētkiem. Otrkārt, tas var būt saistīts ar iedzīvotāju uzskatu uzlabošanos par valsts turpmāko attīstību – cilvēki jūtas drošāk, tādēļ uzkrājumiem pievērš mazāku uzmanību. Šo tendenci pārbaudīsim arī turpmākās nozares apskata aptaujās, jo pieaugošā vēlme iedzīvotājiem vairāk tērēt savus līdzekļus var radīt būtisku ietekmi uz ekonomiku,” skaidro analītiķe Zane Kaktiņa.

Tāpat pēdējo 12 mēnešu laikā ir saglabājusies stabilitāte respondentu uzskatos par mājsaimniecību tēriņu izmaiņām. Salīdzinoši visvairāk respondentu, kuriem palielinājušies tēriņi,  dzīvo Vidzemē (72,7%) un ģimenē tiek audzināts vismaz viens  bērns, kurš jaunāks par 18 gadiem (76,7%). Bet salīdzinoši vairāk tēriņi samazinājušies cilvēkiem ar augstiem ienākumiem (4,2%) un cilvēkiem vecumā no 45 līdz 55 gadiem (4,4%).

Pētījums tika veikts sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS 2018. gada jūlijā – tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats