19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Koncerns: Nebanku kreditēšanas jomas ierobežošana cels bezdarba līmeni
Koncerns: Nebanku kreditēšanas jomas ierobežošana cels bezdarba līmeni
Autors: GOLIN / 1. oktobris 2018, 11:36
Priekšvēlēšanu populisma dēļ vērsim ciet filiāles reģionos un būsim spiesti atlaist darbiniekus, prognozē “ExpressCredit”.


Parlamenta vēlēšanu nedēļā Saeimas deputāti galīgajā lasījumā plāno pieņemt nebanku kreditēšanas jomu ierobežojošos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Pēc to stāšanās spēkā nozares uzņēmēji būs spiesti aizvērt daļu filiāļu visā Latvijā. Tas nozīmē, ka cilvēki reģionos zaudēs ne tikai daudzviet tik grūti atrodamo darbu, bet arī iespēju aizņemties nelielas naudas summas, prognozē SIA “ExpressCredit” valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis. 

“Sliktākajā gadījumā būsim spiesti aizvērt līdz pat 15 lombardu filiālēm visā Latvijā. Īpaši sāpīgi to izjutīs Vidzemē un Latgalē dzīvojošie cilvēki, jo tādās pilsētās kā Viļāni esam ne tikai darbadevējs, kas maksā galvaspilsētas līmeņa atalgojumu, bet arī vienīgā iespēja aizņemties mazas summas uz īsu laiku. Šis finanšu pakalpojums īpaši svarīgs ir tiem cilvēkiem, kuriem ir regulāri, bet salīdzinoši zemi ienākumi, tādēļ ir nepieciešama nauda kaut vai malkas un zāļu iegādei,“ norāda A. Evertovskis. 

Viņš norāda, ka tad, ja deputāti atstās spēkā partijas “Latvijas Reģionu apvienība” piedāvātos un deputāta Edvarda Smiltēna iniciētos likuma grozījumus, uzņēmums būs spiests aizvērt filiāles šādos reģionos, kur tas ir vienīgā vieta, kur cilvēki var vērsties pēc finanšu palīdzības: Viļāni, Kandava, Aizpute, Iecava, Ādaži un Ķekava. Šajās pilsētās dzīvo vairāk nekā 68 tūkstoši cilvēku, tajā skaitā 12 tūkstoši pensionāru, kuri tiks  pilnībā atrauti no jebkādas finanšu sistēmas. 

“Aizvērsim filiāles arī lielākās pilsētās, kur neesam vienīgie finanšu pakalpojumu sniedzēji, piemēram, Preiļos, Līvānos, Alūksnē un Valkā. Atliek cerēt, ka šeit paliks vismaz kāds vietējais lombardiņš, ja noturēsies. Ja deputāti nobalsos par Latvijas Bankas piedāvāto variantu, kādas piecas filiāles  reģionos izdosies izglābt. Būsim spiesti to darīt, jo, lai gan ierobežojumi neattiecas uz lombarda pakalpojumiem, tomēr cenu griesti patēriņa aizdevumiem padarīs filiāles nerentablas,” skaidro A. Evertovskis

Saskaņā ar SIA “ExpresCredit” apkopoto informāciju pēdējo divu gadu laikā uzņēmumā 15 160 Latvijas iedzīvotāju ir aizņēmušies summas ne vairāk kā 100 eiro,  bet  15 638 iedzīvotāju  - no 101 līdz 200 eiro . Līdz ar izmaiņām likumdošanā, nebanku kreditētājiem šādas summas aizdot būs neiespējami un neizdevīgi. Tāpat nebūs pieejami aizdevumi uz īsāku termiņu nekā četri mēneši. Tas nozīmē, ka vairāk kā 25 000 SIA “ExpressCredit” klientu nāksies aizņemties lielāku summu nekā viņiem vajag un uz garāku termiņu nekā viņiem vajag. 

Kā prognozē uzņēmuma vadītājs, aptuveni 1000 strādājošiem klientiem SIA “ExpressCredit” nevarēs neko izsniegt, jo viņu kredītreitings būs pārāk zems, lai kvalificētos.

“Iespējams, priekšvēlēšanu emociju gaisotnē politiķi nav pamanījuši, vai nav vēlējušies pamanīt to, ka atņemot cilvēkiem iespēju aizņemties mazas summas uz īsu laika periodu, papildu slogs var gulties uz pašvaldību budžetiem, jo iedzīvotāji, kuriem pietrūks naudas ikdienas vajadzībām, varēs vērsties tikai un vienīgi pie vietvaras, jo privātie finanšu pakalpojumu nodrošinātāji īstermiņa kredītus vairāk izsniegt nevarēs,“ zina teikt SIA “ExpressCredit” vadītājs. 

Agris Evertovskis arī norāda, ka viena no tām sabiedrības grupām, kas visvairāk izjutīs likuma izmaiņu negatīvās sekas, būs mazo pensiju (līdz 300 eiro) saņēmēji, kas ir 47% no visiem mūsu valsts senioriem. 

“Mūsu pieredze rāda, ka šie cilvēki lielākoties mazās summas aizņemas zāļu iegādei vai komunālo rēķinu nomaksai. Tagad vienīgais salmiņš krīzes situācijā būs cerība, ka atbalstu sniegs pašvaldība, taču ir skaidrs, ka ne visiem šāda finansiālā palīdzība pienāksies un tiks nodrošināta. Tas nozīmē, ka nabadzības līmenis visā valstī, jo īpaši reģionos, būtiski palielināsies,” tā SIA “ExpressCredit” vadītājs. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats