28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Kad drīkst tērēt atlikto nebaltām dienām?
Kad drīkst tērēt atlikto nebaltām dienām?
Autors: Reklāmraksts / 27. septembris 2018, 14:51
Dzīvē ne vienmēr viss notiek tā, kā plānots. Nonākot sarežģītās situācijās, noderēt var nauda, kas atlikta “nebaltām dienām”. Taču, kamēr internetā ir atrodami dažādi padomi par to, kā ietaupīt naudu un cik lielam jābūt tās apjomam, retāk tiek runāts par to, kādos gadījumos šos līdzekļus drīkst tērēt. 


Lai palīdzētu Tev saprast, kad ķerties klāt krājkasītei vai krājkontam (ja tāds ir), esam apkopojuši informāciju par tām situācijām, kad šo naudu būtu vērts likt lietā. Atceries, ka ārkārtas gadījumos, kad pietrūkst nepieciešamo finanšu līdzekļu, noderīga alternatīva ir kredītlīnija, kas sniedz iespēju ātri saņemt naudu. Taču neaizmirsti, ka aizņemšanās ir saistības, pret kurām jāizturas atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt aizdevumu! 

Neplānoti izdevumi par medicīnas aprūpi. Sāpošs zobs, trauma vai negadījums – tas viss var radīt izmaksas, kuras bieži vien pat mērāmas vairākos simtos eiro. Tā kā veselība ir dārgākais, kas mums var būt, un tā jāsaudzē – uz medicīnas aprūpes rēķina nav ieteicams taupīt. Pēc iespējas ātrāk jāmeklē nepieciešamā palīdzība. Un šo pakalpojumu apmaksai var noderēt ietaupījumi. Ja to nav, jāmeklē citas iespējas, piemēram, aizdevums. 

Darba zaudēšana. Šis ir pietiekami nopietns iemesls, lai ķertos klāt ietaupījumiem “nebaltām dienām”. Laikā, kad būsi bez darba, Tu, visticamāk, saņemsi bezdarbnieka pabalstu, kas nebūs iepriekšējās algas apmērā, tādēļ svarīgāko rēķinu apmaksai un ikdienas izdevumiem būs nepieciešami papildu līdzekļi. Šajā gadījumā arī svarīgi atcerēties sava budžeta plānošanas nozīmi. Kritiski jāizvērtē visi izdevumi, lai tie būtu pēc iespējas mazāki. Un, protams, nekavējoties jāmeklē jauna darbavieta. 

Steidzams mājokļa vai automašīnas remonts. Caurs mājas jumts vai automašīnas motora problēmas ir tie gadījumi, kad gaidīt ilgāk nedrīkst, jo tas var radīt vēl lielākas izmaksas. Lai salabotu ēkas jumtu un aizvestu mašīnu uz servisu, ietaupījumi ārkārtas situācijām noteikti var noderēt. Ja ar to nepietiek, atceries, ka ir arī citi naudas iegūšanas veidi, taču vienmēr pārdomā, vai summu pēc tam varēsi atdot, neiekļūstot vēl lielākās finansiālās grūtībās. 

Ārkārtas situācijas ģimenē. Ja Tavā ģimenē noticis kas tāds, kā rezultātā radušies izdevumi, arī šis ir pietiekami nopietns iemesls, lai izmantotu ietaupījumus. Iespējams, kādam Tavam tuviniekam nepieciešama medicīniska palīdzība, kā arī var gadīties, ka jāsedz apbedīšanas izmaksas. Šādas situācijas, protams, ir skumjas, taču jāmēģina darīt viss iespējamais, lai turpinātu dzīvot tālāk. 

Kādos gadījumos nevajadzētu izmantot naudu ārkārtas situācijām?
Iepirkšanās vai ceļojumi. Lai arī cilvēki nereti mēdz tērēt savus ietaupījumus dodoties ceļojumā vai iegādājoties jaunas preces, to vajadzētu rūpīgi pārdomāt. Protams, ne visas situācijas ir viennozīmīgas. Piemēram, ja pēkšņi saplīst veļasmašīna un steidzami jāpērk jauna, papildu naudas līdzekļi būs nepieciešami. 
Dāvanas svētkos. Viena no sezonām, kad cilvēki iztērē visvairāk naudas, ir Ziemassvētku laiks. Taču tā vietā, lai tērētu lielas summas par dāvanām, kuras, iespējams, saņēmējiem nemaz nebūs vajadzīgas vai saistošas, labāk izvēlēties nelielu, taču sirsnīgu nieciņu. Dāvana, kas pasniegta ar mīlestību un izdomu, būs daudz vērtīgāka nekā kāda dārga prece. 
Biznesa uzsākšana. Ja neesi pārliecināts, ka nākotnē varēsi atļauties segt visas izmaksas, kas saistītas ar personīgā biznesa veidošanu un attīstīšanu, ar ieguldījumiem tajā vajadzētu būt uzmanīgam. Padomā, kas notiks, ja Tu iztērēsi šim mērķim visus savus ietaupījumus, bet pēc tam atklāsies, ka radušies papildu izdevumi?

Personīgie ietaupījumi ir vērtīgi un noderīgi, taču neaizmirsti, ka ārkārtas situācijās, kad steidzami nepieciešama nauda, taču tās nav, ir pieejamas arī citas alternatīvas. 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats