28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Valdība piešķirs 367 000 eiro ar ĀCM slimo cūku likvidācijai Druvas Unguri
Valdība piešķirs 367 000 eiro ar ĀCM slimo cūku likvidācijai Druvas Unguri
Autors: Anete Jansone, Labdien.lv / 3. augusts 2018, 10:42
Valdība ārkārtas sēdē lēmusi piešķirt 367 000 eiro ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) slimo cūku likvidācijai Saldus novada saimniecībā “Druvas Unguri”, šorīt intervijā Latvijas Radio atklāja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.


Kā zināms, Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām kopš pirmā uzliesmojuma 2014. gadā. Slimība konstatēta SIA “Druvas Unguri” cūku novietnē Saldus novadā ar 15 570 cūku lielu ganāmpulku. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) novietnē veic slimības apkarošanas pasākumus.

Iemesli, kas varēja izraisīt slimības uzliesmojumu, tiks skaidroti epidemioloģiskajā izmeklēšanā, kas jau ir uzsākta, norādīja Balodis, piebilstot, ka “tas nebūs viegli”.

Pēc viņa sacītā,”Druvas Unguri” ir viena no lielākajām Latvijas saimniecībām, kas nozīmē, ka, kaut arī nav aplēses par zaudējumiem cūkgaļas tirgum, tie varētu būt lieli. “Tik daudz uzliesmojumu kā šogad iepriekš nav bijis,” uzsvēra Balodis

Kā informēja Balodis, uzņēmuma darbs ir apturēts un pašlaik saimniecībā bloķēta gaļas produktu kustībā. Pie saimniecības ir izvietotas brīdinājuma zīmes un stāv policijas ekipāža. PVD gatavojas cūku nogalināšanai, kas notiks ar gāzes palīdzību.

Šis Latvijā ir šogad jau astotais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Visi iepriekšējie konstatēti nelielās piemājas saimniecībās. Jāpiebilst, ka ĀCM turpina izplatīties arī citās slimības skartajās valstīs. Līdz šī gada 30. jūlijam Polijā konstatēti 75 ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Lietuvā – 38, bet Rumānijā 518 gadījumi.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats