19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Ķīna vēlas tirdzniecības aliansi ar Eiropu pret ASV
Ķīna vēlas tirdzniecības aliansi ar Eiropu pret ASV
Autors: Anete Jansone, Labdien.lv / 5. jūlijs 2018, 15:03
Līdz ar ASV ieviestajām papildu muitas nodevām pret Ķīnas precēm (alumīniju un tēraudu), kas stājas spēkā piektdien, Pekinas amatpersonas arvien uzstājīgāk cenšas iegūt Eiropas Savienības (ES) atbalstu tirdzniecības alianses izveidošanā pret Vašingtonu.



ES ir noraidījusi Ķīnas centienus izveidot tirdzniecības savienību, savukārt Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps nevēlas ciešāk sadarboties ar Eiropu ar mērķi pretoties Ķīnas ietekmei.

16. un 17. jūlijā Pekinā norisināsies ES un Ķīnas samits, un tajā abu valstu politiskie un biznesa līderi lems par attiecību veicināšanu. Tas tiek īpaši gaidīts jautājumā par globālās tidzniecības nākotni. Tuvojoties šim samitam, Ķīna īpaši cenšas panākt ES pretimnākšanu tirdzniecības jautājumos, nosodot Trampa īstenoto nodokli Ķīnas precēm.

Kopīgu aliansi pret ASV piedāvājuši Ķīnas vicepremjers Lju He un vadošais ķīniešu diplomāts Vangs Ji. Ķīna ir arī izrādījusi gatavību pirmo reizi noteikt tos sektorus, kurus ir gatava piedāvāt Eiropas investīcijām. Tāpat ir raidīts signāls kopā ar Eiropas Savienību kopīgi vērsties pret ASV Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Taču ES no tā ir attiekusies, nevēloties izvēlēties puses un skaidri to paziņojot Pekinas pārstāvjiem.

ES un ASV nevēlēšanās iesaistīties kādās aliansēs skaidrojama arī ar to, ka abu valstu viedokļi attiecībā uz Ķīnas uzvedību globālajā tirgū sakrīt. Abas kontinentālās lielvaras uztraucas par Ķīnas slēgto ekomomiku un vērš uzmanību uz tās vēlmi dominēt tirdzniecībā, veicot dažādas manipulācijas. Eksperti ir norādījuši, ka Ķīnas rīcība kļūst arvien izaicinošāka, un tas varētu vedināt arī uz iespējamu tirdzniecības karu.

Ķīnai nekad nav bijis izdevīgi, ka Rietumu pasaule darbojas vienotā tirdzniecības blokā, un, ņemot vērā ASV attiecību pasliktināšanos ar sabiedrotajiem Eiropā, kā arī ar Kanādu un Japānu, tā cer izmantot brīdi, lai izplestu savu ietekmi plašākā reģionā. Tā ir samazinājusi nodevas precēm no Indijas, Šrilankas, Bangladešas un Dienvidkorejas, tādējādi stiprinot attiecības ar saviem kaimiņiem Āzijas reģionā.

Gaidāmā samita gaidās netiek prognozēts vērā ņemams progress ASV un Ķīnas attiecībās. Tāpat arī nav zināms, cik lielā mērā Ķīna ir gatava atvērt savu ekonomiku ārvalstu investoriem. Visticamāk Ķīna un ES apstiprinās uzticību multilaterālai tirdzniecības sistēmai, kā arī izteiks gatavību izveidot darba grupu Pasaules Tirdzniecības organizācijas modernizēšanai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats