18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Makroekonomika » Premjers: Reformēt OIK sistēmu nebūs tik vienkārši
Premjers: Reformēt OIK sistēmu nebūs tik vienkārši
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 10. aprīlis 2018, 11:52
Reformēt obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmu nebūs tik vienkārši – ražotājiem ir līgumi un valdībai tiesiskā atbildība. Tā šorīt intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).


Ar ierosinājumu izveidot augsta līmeņa darba grupu, kurai līdz 1.augustam būs jāizstrādā rīcības plāns elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes atcelšanai, nācis klajā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Paredzams, ka lēmumu par augsta līmeņa darba grupas izveidi līdzšinējās OIK sistēmas reformai valdība varētu pieņemt nākamnedēļ.

Kā intervijā LTV norādīja premjers, valdības plāni meklēt iespēju atteikties OIK tapa tad, kad “ieskatījāmies, kas lācītim vēderā”, tāpēc “nav citas iespējas, kā vien šo sistēmu nojaukt”.

Vienlaikus Kučinskis atzina, ka reformēt OIK sistēmu nebūs tik vienkārši, jo pastāv tiesiskā atbildība atjaunojamās elektroenerģijas ražotāju priekšā, jo “viņi ieguldīja miljonus, ieguva licences un noslēdza līgumus par elektrības pārdošanu par noteiktu cenu”.

Tanī pat laikā viņš norādīja, ka nevar turpināt maksāt noteiktu paaugstinātu cenu ražotājiem līdz pat 2032.gadam, kā paredz daži līgumi. Pēc viņa sacītā, to varētu mainīt “abpusēji vienojoties”, taču turpināt maksāt “nebūtu godīgi, tā nevarēs, lai kādi arī bija noteikumi pirms tam”.

Kad tieši varēs mainīt OIK sistēmu, būs jāsaprot darba grupai. Savukārt, vaicāts, vai tas nav priekšvēlēšanu populisms, Kučinskis atbildēja, ka tas būs redzams, kad būs sagatavots darba grupas ziņojums.

Jau vēstīts, ka valdības komiteja vienojusies virzīt Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas regulē subsidētās elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem. Savukārt lēmumu par augsta līmeņa darba grupas izveidi līdzšinējās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas reformai valdība varētu pieņemt nākamnedēļ.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats