20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Saeimas komisija neatbalsta noteikt tiesības atbrīvot no amata Latvijas bankas prezidentu
Saeimas komisija neatbalsta noteikt tiesības atbrīvot no amata Latvijas bankas prezidentu
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 14. marts 2018, 15:30
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija plāno virzīt alternatīvu likumprojektu, kas paredz noteikt, ka Latvijas Bankas prezidents šo amatu varēs ieņemt ne vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas. Vienlaikus komisija atteikusies paplašināt likuma normas, kuras noteiktu tiesības atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu.


Saeima komisija šodien noraidīja “Vienotības” Saeimas frakcijas deputātu virzītos grozījumus likumā par Latvijas Banku, kas paredzēja iespēju apturēt pilnvaras, ja Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā.

Tanī pat laikā komisija vienojās virzīt nosacījumus, kādiem jāatbilst centrālās bankas prezidentam un ka šo amatu nevarēs ieņemt vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas. Alternatīvajā likumprojektā nebūs paredzēta iespēja atbrīvot Latvijas Bankas vadītāju par neatbilstību nosacījumiem.

Saskaņā ar likumu “Par Latvijas Banku” Saeimas tiesības lemt par Latvijas Bankas prezidenta atbrīvošanu no amata ir ierobežotas, kā arī likumā nav paredzēta procedūra viņa pilnvaru apturēšanai. Vienlaikus likums paredz, ka pirms likumā noteiktā termiņa Saeima var atbrīvot Latvijas Bankas prezidentu no amata, ja ir saņemts viņa personīgs iesniegums par atkāpšanos no amata.

Kā ziņots, Saeima aicina aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turēto Ilmāru Rimšēviču atkāpties no Latvijas Bankas prezidenta amata.

Rimšēvičs Saeimas aicinājumu viņam atkāpties no amata vērtē kā “politisku spiedienu” un atkāpties no amata neplāno.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats