19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Lembergs: OIK reforma ir noziedznieciska
Lembergs: OIK reforma ir noziedznieciska
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 16. februāris 2018, 11:20
Šogad saņemtie elektrības rēķini nesuši nepatīkamu pārsteigumu lielai daļai mājsaimniecību un uzņēmumu. Elektrības rēķinu kāpums saistīts ar subsidētās enerģijas maksājumu jeb tā dēvētās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) reformu. Ventspils mērs Aivars Lembergs norāda – viņš valdību aicinājis atcelt OIK, taču šis ieteikums nav ticis ņemts vērā.


Ceturtdien, 15. februārī preses konferencē Lembergs norādīja, ka elektroenerģijas cena pieaugusi uz OIK rēķina. “Kur ir knifs? Veselai rindai samazināja maksājumu – bagātajiem un lielajiem uzņēmumiem jāmaksā mazāk. Ja kādam ir jāmaksā mazāk, tad to jāsedz kam? Darba tautai un visiem mazajiem patērētājiem,” skaidroja Lembergs.

Viņš norāda – sanāk, ka “mazie patērētāji maksā, lai lielajiem būtu labāka dzīve”. “Tā ir cūcība augstākajā mērā,” uzsver Ventspils mērs.

Lembergs atzina, ka ir valdību mudinājis cīnīties par OIK atcelšanu, taču viņa ieteikumi nav ņemti vērā. “Starpnacionālā komisija Ekonomikas ministrijas vadītājus prata pārliecināt (….) bet šis lēmums ir absolūti ačgārns un nepareizs, es pat teiktu, noziedzniecisks,” uzsvēra Lembergs, aicinot pārrēķināt, cik daudz cilvēkiem nāksies pārmaksāt OIK dēļ.

Viņš gan min, ka OIK reforma jau aizsākta sen Valda Dombrovska valdības laikā. “Kur ir tie varoņi? Re, kur vajadzēja parlamentāro izmeklēšanas komisiju,” norādīja Lembergs.

Viņš pats arī uzsver, ka visi tie varoņi ir zināmi. “Zatlera – Dombrovska valdība! Sniedza OIK atļaujas pa labi pa kreisi! Mēs visi par to maksājam un maksāsim vēl divdesmit gadus!” tā Lembergs.

Jau vēstīts, ka vislielāko sašutumu par konkrēto situāciju pauduši lauksaimnieki, kuriem janvāra elektroenerģijas rēķini ir 40% – 60% augstāki nekā rēķini par decembri.

Lauksaimniekiem elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojas vienā rēķina pozīcijā – “jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem”, t.i. maksājums par pieslēguma jaudu, kaut nesezonas laikā tā netiek izmantota.

Tāpat ziņots, ja Ekonomikas ministrija neatrisinās situāciju, kuras dēļ zemniekiem elektrības rēķini pieauguši par 40%–80%, “Zemnieku saeima” martā gaidāmajā kongresā varētu prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena demisiju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats