16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Makroekonomika » Eksperte: Nodokļu reformas mērķis mazināt ienākumu nevienlīdzību nav attaisnojies
Eksperte: Nodokļu reformas mērķis mazināt ienākumu nevienlīdzību nav attaisnojies
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 7. februāris 2018, 11:04
Nodokļu reforma ir tādu putru ievārījusi, ka nesaprot ne tikai darbinieki, bet bieži vien arī grāmatveži, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja nodokļu konsultante Inga Pumpure.


Viņa pauda, ka nodokļu reformas mērķis mazināt ienākumu nevienlīdzību nav attaisnojies, turklāt virkni ieviesto izmaiņu aizēno to sarežģītā administrēšana, kuru, pēc viņas vārdiem, nesaprotot ne darbinieki, ne arī pat grāmatveži, tostarp Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki.

“Sajukums ir pietiekami liels,” piebilda nodokļu konsultante.

Viņa norādīja, ka ne visi grāmatvedības programmu izstrādātāji spēj nodrošināt izmaiņas atbilstoši nodokļu reformai, līdz ar to daļai grāmatvežu darbu nākas darīt ar roku, kas savukārt ļoti apgrūtina grāmatvežu darbu.

Viens no sarežģījumiem ir saistīts arī ar progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kā arī diferencēto neapliekamo minimumu. “Katram darbiniekam jāspēj prognozēt to, vai viņa ienākumi gada laikā nepārsniegs 20 tūkstošus eiro. Ja tomēr pārsniegs, tad jāraksta iesniegums par 23% IIN likmes piemērošanu. Citādāk pēc gada beigām var izveidoties nodokļa parāds,” paskaidro Pumpure.

Viņa norāda, ka tajā gadījumā problēma var būt uz abām pusēm – gan nodokļa parāds, gan pārmaksa. “Tas ir tas bēdīgais, jo nodokļu reformas mērķis bija, lai tiem, kam ir vismazāk, šoreiz paliek visvairāk. Diemžēl šis mērķis nav attaisnojies,” norādīja Pumpure.

“Īstenībā to varēja aprēķināt ļoti vienkārši. Es arī darbojos darba grupās, kas strādā pie likumprojektiem. Mēs ļoti daudz strādājam, rēķinām, sniedzam aprēķinus, tikai neredzam, kur tie paliek. Mūsu ieteikumus diemžēl neņem neviens vērā,” saka nodokļu konsultante.

Jau vēstīts, ka nodokļu reformas ietvaros palielināta minimālā alga līdz 430 eiro. Tāpat pieaudzis maksimālais diferencētais neapliekamais minimums uz 200 eiro, savukārt 2019.gadā tas būs 230 eiro, bet 2020.gadā sasniegs 250 eiro.

Neapliekamais minimums pakāpeniski samazināsies atkarībā no ienākuma apmēra, un pilnībā to nepiemēros ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī nākamgad, 1100 – 2019.gadā un 1200 eiro mēnesī – 2020.gadā.

No 2018.gada 1.janvāra ir izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN), ieviešot progresīvo likmi 31,4 procentu apmērā ienākumu daļai virs 55 tūkstošiem eiro gadā. Noteikts arī lielāks IIN atvieglojums par apgādībā esošu personu – uz 200 eiro mēnesī. 2019.gadā nodokļa atvieglojums būs 230 eiro, bet 2020.gadā to paredzēts palielināt līdz 250 eiro mēnesī, kā arī šogad sagaidāmas arī vairākas citas plašas izmaiņas.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats