28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Nav zināms, kā un vai sodīs nodokļu paradīžu melnā saraksta valstis
Nav zināms, kā un vai sodīs nodokļu paradīžu melnā saraksta valstis
Autors: BNA / 7. decembris 2017, 16:06
Lai gan šonedēļ tika publiskots „melnais saraksts” ar tām valstīm, kas piedāvā dažādas iespējas izvairīties no nodokļu nomaksas, kā arī „pelēkais saraksts”, kurā iekļautas 47 valstis, vēl nav skaidrs kādas un vai vispār pret šīm valstīm tiks piespriestas kādas sankcijas.

„Melnajā sarakstā” iekļauto 17 valstu vidū ir arī tādas, kas jau sen zināmas kā ārzonas valstis, piemēram, Panama, Barbadosa, Dienvidkoreja un Apvienotie Arābu Emirāti, tomēr, ņemot vērā, ka šajās valstīs vēl joprojām pret nodokļiem attiecas vieglprātīgi, nekas neliecina, ka vēl vairāku valstu publiskošana kaut ko mainīs.

Kā uzskata Luksemburgas finanšu ministrs Pjērs Gramenja, iekļaušana sarakstā pati par sevi jau esot sods.

„Atrašanās melnajā sarakstā jau pati par sevi ir pietiekams sods. Šīs valstis noteikti izjutīs sekas. Ja šīs valstis neievēros noteikumus, varam runāt arī par turpmākām sankcijām, taču arī melnā saraksta efektu nevajag novērtēt par zemu,” sacīja Pjērs.

Turpretim Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs uzskata, ka sankcijas pret šīm valstīm noteikti ir nepieciešamas un tām jāuzņemas atbildība.

„Mēs vēlamies, lai šis melnais saraksts ir pilnīgs, efektīvs un godīgs. Tas nozīmē, ka neviena valsts, kas nerespektē noteikumus par nodokļu izvairīšanās novēršanu vai necīnās pret izvairīšanos no nodokļiem, nevarēs izvairīties no atbildības. Mūsu pilsoņiem izvairīšanās no nodokļu maksāšanas nav pieņemama. Tie, kas nodokļus maksā, nevar pieņemt to, ka daži no bagātākajiem tos nemaksā, pateicoties iespējām izvairīties,” pauda Francijas finanšu ministrs.

Kā ziņots iepriekš, “Organizācija “Oxfam”, izvērtējot ES izstrādātos kritērijus, uzskata, ka šobrīd tiem neatbilst 35 valstis, tajā skaitā arī tādas kā Malta, Luksemburga, Nīderlande un Īrija.

Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle arī atklāja, ka Malta ir ļoti saaugusi ar nodokļu konsultantiem, advokātiem.’

Lai gan saraksta iekļautā Īrija un Nīderlande uzskata, ka šāda rīcība kaitētu Eiropas konkurētspējai, tomēr vairāku Eiropas valstu, tostarp Francijas pārstāvji un Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu alianses grupa uzskata, ka šajā sarakstā vajadzētu iekļaut arī atsevišķas bloka dalībvalstis.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats