25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Inflācija sit pa nabago kabatām; patēriņa cenas turpina augt
Inflācija sit pa nabago kabatām; patēriņa cenas turpina augt
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 9. novembris 2017, 10:47
Patēriņa cenas gada laikā pieaugušas vidēji par 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Visvairāk sadārdzinājušies piena produkti, gaļa, olas un citas pārtikas preces. Dārgāka kļuvusi arī siltumenerģija, dabasgāze, atkritumu savākšana, transporta pakalpojumi, veselības aprūpe - tātad pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumi. Tajā pašā laikā samazinājās aviobiļešu un stipro alkoholisko dzērienu cenas.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām šā gada oktobrī, salīdzinot ar 2016. gada oktobri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, atpūtas un kultūras pasākumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 5,3%. Cenas pieauga pienam, piena produktiem, sviestam, sieram un biezpienam, jogurtam, gaļai un gaļas izstrādājumiem, svaigiem augļiem, svaigiem dārzeņiem, olām, olīveļļai, kartupeļiem, šokolādei, kafijai un konditorejas izstrādājumiem. Savukārt cenas samazinājās cukuram un makaronu izstrādājumiem. Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 1,9%. Dārgāka bija siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, savukārt lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam. Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 2,2%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai (+5,6%). Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi. Cenu pieaugums bija arī tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenu samazinājums bija apģērbiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Mēneša laikā patēriņa cenas pieauga par 0,7 procentiem.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats