20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Pārmaksātā nodokļa atgūšanai noteikti griesti, uzzini, kā tas skars tevi
Pārmaksātā nodokļa atgūšanai noteikti griesti, uzzini, kā tas skars tevi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 8. novembris 2017, 11:04
Viens no galvenajiem mērķiem, kāpēc iedzīvotāji Valsts ieņēmu dienestam brīvprātīgi iesniedz gada ienākumu deklarācijas, ir cerība atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Šogad IIN maksātāji var atgūt daļu naudas, kas pērn tika samaksāta par veselības aprūpi, izglītību, iemaksām pensiju 3. līmenī un tamlīdzīgi. Nodokļu reforma nākamgad skars arī šo jomu, un daļai iedzīvotāju tā būs neizdevīga.


Saeimā pieņemtie ar nodokļu reformu saistītie likuma grozījumi bija reformas viena daļa, otru daļu veido Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas paredz praktisku nodokļu izmaiņu ieviešanu, skaidroja Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne. Valdība vakar pieņēma vairākus šādus ar nodokļu reformu saistītus MK noteikumus.

Saeima jau jūlijā pieņēma grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas nosaka attaisnoto izdevumu par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu normas gan procentuālu, gan summāru ierobežojumu. MK noteikumi paredz, ka, sākot ar 2018. gadu, attaisnoto izdevumu ierobežojumi, par ko varēs atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, būs 50% no maksātāja gada apliekamā ienākuma, savukārt summāri - 600 eiro gadā par maksātāju un katru maksātāja ģimenes locekli. Minētos attaisnotos izdevumus varēs attiecināt uz nākamo triju taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā. Tādējādi grozījumi likumā paredz precizēt noteikumus atbilstoši Saeimā pieņemtajām izmaiņām likumā. Tāpat noteikumi paredz svītrot normas, kas attiecas uz attaisnotajiem izdevumiem par medicīnas pakalpojumiem, kuriem līdz šim nebija noteikts ierobežojums. Turpmāk medicīnas izdevumi, kam pašreiz nav ierobežojuma (izdevumi par plānveida operācijām un zobārstniecības pakalpojumiem), tiks iekļauti kopējā attaisnoto izdevumu limitā un tos summēs kopā ar citiem attaisnotajiem izdevumiem par medicīnu un izglītību. Attaisnoto izdevumu normas ir labvēlīgas personām, kurām ir jāmaksā par izglītības iegūšanu, jo līdzšinējo 215 eiro attaisnoto izdevumu apmērs tiek palielināts līdz 600 eiro gadā.

Vienlaikus MK nosaka arī attaisnoto izdevumu - par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu - sastāvu un piemērošanas kārtību, nodrošinot vienveidīgu attaisnoto izdevumu normu piemērošanu. Noteikumi paredz, ka izglītības un ārstnieciskos izdevumus, kas izveidojušies no 2013. līdz 2017. gadam un pārsniedz šobrīd noteikumos noteikto limitu (215 eiro gadā), maksātājs varēs turpināt attiecināt uz nākamo piecu taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā, attiecinot līdz 2017. gadam radušos un pilnībā neizmantotos izdevumus uz jauno attaisnoto izdevumu apmēru (50% no maksātāja taksācijas gada apliekamā ienākuma lieluma, bet ne vairāk kā 600 eiro par katru personu) pēc kārtējā gada attaisnoto izdevumu atzīšanas.

Swedbank Finanšu institūts secina, ka lielai daļai iedzīvotāju šīs izmaiņas ļaus jau deklarācijas iesniegšanas gadā atgūt lielāku nodokļu daļu, savukārt tiem, kuriem bijuši salīdzinoši augsti izdevumi par zobārstniecību vai plānotām operācijām, nu jārēķinās ar ierobežojošo limitu.

Tāpat ar stingrāku ierobežojumu jārēķinās tiem, kuri izmanto iespēju atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par 3. pensiju līmeni un uzkrājošo apdrošināšanu. Turpmāk iemaksām privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrājumu) maksājumiem tiek noteikts kopīgs ierobežojums - 10% no gada ienākumiem un ne vairāk kā 4000 eiro gadā. Iepriekš summāri ierobežojumi iemaksām netika noteikti, kā arī katram no šiem uzkrājumu veidiem atsevišķi tika noteikts ierobežojums 10% no ienākumiem (tātad kopā tie varēja sasniegt pat 20% no apliekamajiem ienākumiem).

Jāņem vērā, ka nodokļu atvieglojumiem par šo - 2017. - gadu vēl piemērojams 2017. gada regulējums.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats