17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Makroekonomika » Lembergs kritizē valsts budžeta pieņemšanas kārtību Saeimā
Lembergs kritizē valsts budžeta pieņemšanas kārtību Saeimā
Autors: Renāte Logina / 24. oktobris 2017, 9:49
Jau vairākus gadus pēc kārtas novērota prakse, ka Saeimā nākamā gada valsts budžeta pieņemšana ievelkas līdz naktij vai teju rīta gaismai. Arī šogad novembra beigās plānots pieņemt 2018. gada valsts budžetu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaru un ar to saistītos likumprojektus. Lai arī paredzēts, ka šogad ar budžetu saistīto likumu pieņemšanai parlamenta sēdes tiks rīkotas divas dienas pēc kārtas, sabiedrība joprojām pauž bažas par iespējamo kārtējo “nakts budžetu”.


Ventspils mērs Aivars Lembergs, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, tai skaitā par budžeta pieņemšanas kārtību, pauž, ka budžets nakts melnumā nebūtu jāpieņem.

“Ir jāatvēl laiks un jābūt kaut kādai procedūrai. Ja jautājuma izskatīšanas neiekļaujas vienā dienā, tad jāspriež vēl nākamajā (…) var diskutēt mēnesi,” pauž Ventspils mērs, norādot, ka naktī pieņemts valsts budžets neliecina par nopietnu un atbildīgu attieksmi.

Viņš norāda, ka arī Ventspils dome naktī ir strādājusi. Par piemēriem viņš min 2005. gada postošo vētru, kas atstāja pilsētu bez elektrības un laiku, kad Ventspilī pazuda ūdens. “Tad mēs strādājam visu nakti un dienu. Bet budžeta pieņemšana nav ne orkāns, ne tas, ka pilsēta paliek bez ūdens. No rīta diskutēt ir labāk nekā naktī,” norāda Ventspils mērs.

Jau vēstīts, ka Saeimā sākusi darbu pie nākamā gada valsts budžeta.

Valsts budžeta projekta paketē iekļauti divi jauni likumprojekti, grozījumi 26 likumos, kā arī likumprojekts “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam” un likumprojekts “Par valsts budžetu 2018.gadam”.

Pirmajā lasījumā to izskatīt Saeimā plānots 25. un 26.oktobrī. Savukārt otrajā galīgajā lasījumā – 22. un 23.novembrī.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,97 miljardi eiro. Salīdzinājumā ar 2017.gada budžetu nākamgad plānotie budžeta ieņēmumi palielināsies par 684 miljoniem eiro, bet izdevumi pieaugs par 583 miljoniem eiro. Budžeta deficīts nākamgad plānots 0,8 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats