28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Zemnieki no sviesta sadārdzinājuma iegūst vismazāk
Zemnieki no sviesta sadārdzinājuma iegūst vismazāk
Autors: BNA.LV / 17. augusts 2017, 10:51
Zemnieki no sviesta cenu kāpuma iegūst vismazāk, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Viņš norādīja, ka šī gada laikā piena iepirkuma cenas kāpušas par 15 centiem litrā zemniekiem, savukārt veikalā sviesta paciņas cenas cēlušās pat par 60 centiem. Šāds sadārdzinājums esot saistīts ar pasaules tendencēm. Vērojams piena deficīts, kas radīja spiedienu uz cenām. Piena tauki kļūst populārāki, un pieprasījums pēc tiem kāpj.

“Kā parasti piena zemnieks, kurš ir ķēdes apakšā, iegūst vismazāk no cenu lēkāšanas, kas ir veikalu plauktos un ko sajūt pircēji,” sacīja Cimermanis, norādot, ka Latvijas veikalu plaukti izmanto esošo situāciju.

Runājot par sviesta cenu atšķirībām starp Baltijas valstīm, viņš norādīja uz cenām, par kādām pārstrādes uzņēmumi spēj piedāvāt produktus veikaliem, un veikalu uzcenojumiem. “Ja redzam Poliju, kurai tuvāka ir Lietuva, tad pamatā lielāki piena pārstrādes uzņēmumi pieder zemnieku kooperatīviem, un skaidrs, ka veikalā šis produkts ir lētāks.”

Jau vēstīts, ka sašutumu sabiedrībā un plašsaziņas līdzekļos izraisījusi ziņa, ka sviesta paciņas cena Latvijā pārsniegusi divus eiro. Eksperti norāda, ka cenas kāpumu ietekmē gan pieaugošais sviesta patēriņš lielajos tirgus, gan piena ražošanas kritums Eiropas Savienībā.

Kā liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) aplēses, periodā no 2016.gada līdz 2017. gada sākumam sviesta cena bija pieaugusi par 8%.

Vidējā cena sviestam (82%) 2016. gada martā bija 7,90 eiro kilogramā, cena 2017. gada martā – 8,55 eiro kilogramā, savukārt maijā vidēja cena sviestam nedaudz saruka līdz 8,35 eiro par kilogramu.

Šobrīd sviesta cena ir 13,10 eiro kilogramā. Kāpums ir 53% procenti vai vidēji viens eiro par paciņu sviesta.

Kā skaidro LTA, sviesta cenu kāpumu noteica vairāki faktori kā rezultātā biržā pagājušā gada otrajā pusgadā sviesta cena pieauga līdz 3 – 4,5 tūkstošiem eiro par tonnu, bet 2017. gada pirmajā pusgadā palielinājās līdz 6,3 tūkstošiem eiro par tonnu.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs prognozē, ka cenas stabilizēsies līdz gada beigām 9.5 – 10 eiro par kilogramu robežās.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats