25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Tautsaimniecības padomes locekļi atbalsta FM nodokļu reformu
Tautsaimniecības padomes locekļi atbalsta FM nodokļu reformu
Autors: BNA / 22. marts 2017, 17:01
Trešdien, 22. martā, Ekonomikas ministrijā notika Tautsaimniecības padomes sēde, kurā konceptuāli tika atbalstīti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi vidēja termiņa nodokļu politikas stratēģijai, paredzot izmaiņas – iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmē, uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) piemērošanas modelī un likmē, kā arī minimālās algas apmērā, to paaugstinot, un neapliekamā minimuma pieaugumā zemo algu saņēmējiem.


Tautsaimniecības padomes locekļi – LTRK, LDDK, EM un nozaru asociāciju pārstāvji – un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens izteica savu vērtējumu par FM sagatavotajiem priekšlikumiem izmaiņām nodokļu politikā un Latvijas Bankas sagatavoto ziņojumu “Nodokļu stratēģija 20/20” un reformas priekšlikumu ietekmi uz Nacionālajā attīstības plānā 2020 definētā virsmērķa – ekonomikas izrāviens – sasniegšanu.

“Aktivitātes, kas veicina NAP2020 virsmērķa – ekonomikas izrāviens – sasniegšanu, tai skaitā izmaiņas nodokļu politikā, tuvinās Latviju arī pārējo mērķu sasniegšanai, tādējādi nodrošinot nepieciešamos resursus cilvēkdrošības nodrošināšanai un cilvēkkapitāla attīstībai, panākot sabiedrības atbalstu piedāvātajām strukturālajām reformām nodokļu politikā, izglītības un veselības nozarēs, kā arī palielinot savstarpējo uzticību starp iedzīvotājiem, uzņēmējiem, publisko pārvaldi un politiķiem,” saka Tautsaimniecības padomes priekšsēdētājs Gundars Strautmanis.

Sēdē tika turpinātas jau 22. februārī uzsāktās diskusijas, kas sekoja LTRK un LDDK piedāvājuma nodokļu politikas stratēģijai turpmākajiem gadiem izskatīšanai.. LTRK, LDDK un FM ir kopīgs redzējums, ka jānosaka vienota IIN likme 20% apmērā ienākumam no algas, ienākumam no kapitāla, ienākumam no kapitāla pieauguma un jāatceļ IIN dividendēm, piedāvājot veikt UIN reformu, kas paredz 0% UIN likmi uzņēmuma attīstībā ieguldītajiem līdzekļiem un 20% UIN likmes nomaksu tikai peļņas sadales brīdī.

Tāpat sēdes laikā Tautsaimniecības padomes dalīborganizācijas vienojās, ka nepieciešams papalašināt nozaru skaitu, kurās atļaut pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās maksāšanas kārtību un stiprināt cīņu ar negodprātīgiem komersantiem, mazinot ēnu ekonomiku un palielinot uzņēmumu konurētspēju un ekonomisko aktivitāti gan vietējā, gan ārvalstu tirgos. Nepieciešamas uzlabot nodokļu iekasējamību, vairojot nodokļu maksātāju skaitu, veicinot esošo uzņēmumu pelnītspēju un biznesa apjomu un palielinot godīgu nodokļu maksātāju motivāciju. Jāturpina jau uzsāktais darbs pie nodokļu maksāšanas un iekasēšanas efektivitātes paaugstināšnas, piedāvājot vienkāršotas procedūras un ērtus tehniskos risinājumus.

Tautsaimniecības padome ir Ekonomikas ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Latvijas Pašvaldību savienības izveidota konsultatīva institūcija, kas darbojas ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas īstenošanu un veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstību valstī.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats