28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Čigāne: Latvija ir līdzatbildīga par eirozonas ekonomiku; reformas jāīsteno straujāk
Čigāne: Latvija ir līdzatbildīga par eirozonas ekonomiku; reformas jāīsteno straujāk
Autors: BNA / 20. marts 2017, 17:18
Latvija kā eirozonas valsts ir līdzatbildīga par ekonomisko situāciju Eiropas Savienībā. Mēs nedrīkstam gulēt uz pēckrīzes gadu straujās izaugsmes lauriem. Tā vietā Latvijai ir jābūt atbildīgai, Eiropas Komisijas rekomendācijas ieviešot efektīvi, uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, atzīmējot, ka komisija turpinās sekot par rekomendāciju ieviešanu atbildīgo nozaru ministriju darbam.


Saeimas Eiropas lietu komisija pirmdien, 20.martā, uzklausīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas Innas Šteinbukas ziņojumu par Eiropas Komisijas aizvadītajā gadā sniegto rekomendāciju Latvijai ieviešanas progresu. Komisija uz sēdi bija aicinājusi Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas un Tieslietu ministrijas pārstāvjus.

Kopumā Latvijas progress Eiropas Komisijas rekomendāciju ieviešanā 2016.gadā uzskatāms par ierobežotu, kas nozīmē, ka esam sagatavojuši tiesību aktus, taču tie nav pieņemti, vai arī mums vēl jāveic darbs, kas nav saistīts ar likumdošanu. Proti, Eiropas Komisija vērš uzmanību uz iezīmi, kuru esam pamanījuši arī paši – mēs rakstām koncepcijas un stratēģijas, taču esam kūtri to ieviešanā, norāda L.Čigāne.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja arī uzsver, ka, lai ar drošu skatu raudzītos nākotnē, Latvijai no ierobežota progresa rekomendāciju izpildē jāvirzās uz būtisku progresu jeb, citiem vārdiem sakot, no viduvēja uz labu un pat izcilu skolēnu.

Šī gada ziņojumā Eiropas Komisija akcentējusi, ka Latvija ir novērsusi pārmērīgu budžeta deficītu un fiskālā disciplīna ir saglabāta. Esam progresējuši augstākās izglītības, tieslietu un enerģētikas tirgus jomās, kur reformu ieviešana turpinās. Tāpat Latvija pieņēmusi atbilstošu tiesisko ietvaru profesionālās izglītības un maksātnespējas jomās, taču nepieciešama efektīva ieviešana. Savukārt darbaspēka nodokļu sloga pārnešanā, sociālās palīdzības reformā, bezdarbnieku aktivizēšanā, veselības aprūpē un publiskā sektora reformās Latvija kavējas, deputātus informēja I.Šteinbuka.

Eiropas Komisija arī norāda, ka Latvijas vidēja termiņa budžeta izdevumu plāns nepilnīgi atspoguļo politikas prioritātes, kā arī mūsu valsts kavējas ar Eiropas Savienības fondu līdzekļu apgūšanu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats