28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Kučinskis: Gaidāms smags darbs, lai ieviestu plānoto nodokļu reformu
Kučinskis: Gaidāms smags darbs, lai ieviestu plānoto nodokļu reformu
Autors: NRA.lv / 1. marts 2017, 12:22
Šorīt intervijā raidījumā ''900 sekundes'' Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis apgalvoja, ka priekšā vēl ir smags darbs, lai ieviestu plānoto nodokļu reformu.


Vakar Finanšu ministrija nāca klajā ar savu nodokļu reformas priekšlikumu - samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN), kā arī palielināt minimālo algu līdz 400 eiro. Premjerministrs Māris Kučinskis apgalvo, ka ir paveikts liels darbs, lai tiktu izveidots šādas nodokļu reformas plāns. ''Šis pagaidām ir pamatpiedāvājums. Arī uzņēmēji atbalsta šādu modeli, jo ievērojami palielināsies konkurētspēja. Tomēr tālāk vēl ir sagaidāms ļoti smags darbs, lai šī reforma tiktu ieviesta,'' pauž premjers.

M. Kučinskis arī stāsta, ka valsts ieguvumi, ja šī reforma tiks īstenota, būs no uzņēmējdarbības pieauguma. Tāds arī sākotnēji esot bijis šīs reformas mērķis. ''Pats galvenais, lai šī reforma tiktu veiksmīgi īstenota, ir jāsaprot, ka nodokļi būs jāmaksā visiem,'' atzīst premjers. Viņš pauž, ka šobrīd ir trīs posmi, kuros cilvēki nemaksā nodokļus - pirmkārt, cilvēki, kuri nodokļus nemaksā apzināti; otrkārt, ēnu ekonomika; treškārt, nozares, kur var legāli nemaksāt nodokļus.

Taujāts par to, kad šis nodokļu reformas modelis varētu atmaksāties, M. Kučinskis min: "2018. gadā es ceru, ka viss no vakar izteiktā tiks izpildīts. Šogad ir lielais, melnais darbs attiecībā uz ēnu ekonomiku. Tai skaitā tiks pieņemti vairāki sabiedrībai, iespējams, netīkami lēmumi. Piemēram par mikrouzņēmumiem."

Labklājības ministrs Jānis Reirs ir izteicis bažas, ka jau 2019. gadā varētu būt apdraudēts sociālais budžets. M. Kučinskis to skaidro šādi: "Tas gan neatbilsts patiesībai. Ir veiktas analīze un tā nav patiesība, ka 2019. gadā ir apdraudēts sociālais budžets. Es esmu pārliecināts, ka mēs atradīsim kādus kompensējošos mehānismus, lai tas nenotiktu."

Taujāts par situāciju veselības nozarē, M. Kučinskis atzīst: "Arī nākamajos gados būs nepieciešami lieli ieguldījumi, lai veselības sistēma varētu strādāt normāli. Darba devēju organizācijas ir par nodokļu celšanu, ja tas aizietu veselības sistēmā. Tuvāko mēnešu laikā šī situācija tiks risināta." Viņš arī pauž, ka vienīgā iespēja, lai šogad kaut ko izmainītu šajā sistēmā ir atņemt naudu no citām nozarēm.

Premjers arī atzina, ka pagaidām netiks atklāti KNAB amata kandidātu vārdi, lai nekaitētu viņu privātajai un profesionālajai dzīvei.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats