28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Pastā trīstūkstoš eiro alga maksāta darbiniekam, kurš uz darbu nenāk
Pastā trīstūkstoš eiro alga maksāta darbiniekam, kurš uz darbu nenāk
Autors: BNA / 25. aprīlis 2016, 17:22
Piektdien amatus Latvijas Pastā zaudēja valde ar priekšsēdi Arni Salnāju priekšgalā. Satiksmes ministrija auditā konstatēja, ka uzņēmuma vadība slikti pārvaldījusi uzņēmumu. 


TV3 raidījuma “Nekā personīga” rīcība ir informācija, ka Latvijas pastā divus gadus algu ir saņēmis darbinieks, kurš darbā nav nācis un kolēģiem nav bijis pazīstams. Šis cilvēks ir bijušais Augstākās padomes deputāts Jānis Gavars. Gan viņš, gan nu jau atlaistais pasta priekšnieks apgalvo, ka darbs ir darīts, taču pierādījumus par to liedzot sniegt konfidenciāli līgumi un komercnoslēpums.

Latvijas Pasts ir lielākais pasta pakalpojumu sniedzējs un vienīgais ar plašu filiāļu tīklu visā Latvijā. Uzņēmuma apgrozījums ir ap 60 miljoniem eiro, peļņa 2014.gadā bija 1,7 miljoni. Pastā nodarbināti ap 4000 darbinieku. Lielākoties tie ir pastnieki, taču aptuveni septiņi simti strādā administrācijā. Viens no darbiniekiem ir īpašs.

Pasta Pakalpojumu pārdošanas daļā par vecāko klientu attiecību vadītāju strādā Jānis Gavars. Viņa alga uz papīra ir ap 3000 eiro, taču uz darbu viņš nenāk un kolēģi viņu nepazīst.
2014.gada sākumā Latvijas Pasta Pakalpojumu pārdošanas daļā sācis strādāt bijušais Augstākās padomes deputāts Jānis Gavars. Viņam nav ierādīta ne darba vieta, ne piešķirta e-pasta adrese, ne tālruņa numurs, pa kuru viņu sazvanīt. Arī ar kolēģiem viņš netiekas, lai gan pārdošanas speciālistiem regulāri jāapspriežas, piemēram, ar juridiskās un finanšu daļas darbiniekiem, lai sagatavotu piedāvājumus klientiem. Alga viņam ir trīskārt lielāka, nekā citiem speciālistiem. Darbā Gavaru pieņēmis nu jau bijušais pasta priekšnieks Arnis Salnājs. Salnājs uzstāj, ka Gavars pildījis tādus pienākumus, kas viņam neliek atrasties offisā, vienlaikus, Salnājs nevar nosaukt konkrētus Gavara darba pienākumus.

Pasta darbinieks Gavars līdz 2005.gadam bija partijas Latvijas ceļš biedrs. Latvijas ceļa ziedu laikos Gavars ieņēma amatus Centrāltirgus valdē un Privatizācijas aģentūras padomē. Pirms karjeras pastā, viņš bija akciju sabiedrības Diena valdē, kad šo mediju koncernu jau kontrolēja ar Aivaru Lembergu, Andri Šķēli un Aināru Šleseru saistītas personas. Tur viņu uzaicinājis strādāt Viesturs Koziols, Šlesera biznesa partneris. Gavars stāsta, ka savu algu pastā ir godam nopelnījis, taču nosaukt konkrētus, pārbaudāmus panākumus liedzot komercnoslēpums.

“Viņš jau man tos uzdevumus dod, viņš saka – vot mums beidzas līgums tur pēc kādiem 10 mēnešiem, vajadzētu mēģināt tur atkal beidzas citam klientam, kas mums interesē. Nu tas ir tikai. Pārliecināšanas darbs. Jo es jau nevaru ne naudu piedāvāt ne kukuli neko, nu tas būt. Jo cilvēki jau daudzi nezina, kā šīs lietiņas tur notiek. Kam tās vēstules sūta un tā,” stāsta Gavars.

Gavars skaidro, ka viņa nopelni ir Latvijas Pasta uzvaras daudzmiljonu konkursos. Viņam esot plaši sakari un viņš varot pārliecināt uzņēmumu vadību, ka līgumi jāslēdz tieši ar Latvijas Pastu, lai gan pakalpojums ir dārgāks, nekā konkurenti varētu piedāvāt.
“Tie ir lieli līgumi par korespondences piegādēm, ko ik pa brīdim izsludina valsts lieli uzņēmumi, kam ir jāsūta saviem pilsoņiem kaut kādi paziņojumi, man līgums aizliedz nosaukt viņus. Es labprāt viņus nosauktu,” norāda Gavars.

Informācijai par šādiem konkursiem būtu jābūt Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā. Tomēr Nekā personīga pārliecinājās, ka divu gadu laikā ir bijis tikai viens konkurss, kur iepirkuma summa par pasta pakalpojumiem pārsniedz miljonu. Taču izsludinātājs nav uzņēmums, bet Valsts ieņēmumu dienests.

Ceturtdien Satiksmes ministrija paziņoja, ka pasta vadības darbā konstatēti smagi pārkāpumi. Pasta valde zaudēja amatus. Viens no pārkāpumiem bijis pieprasītās informācijas nesniegšana pārbaudes komisijai par kāda darbinieka darba gaitām. “Nekā personīga” rīcībā ir informācija, kas tas ir Gavars.

Darba uzskaites dokumentos atzīmēts, ka viņš ir pildījis pienākumus un strādājis noteiktas darba stundas, taču no valdes nav saņemti dati, vai viņš kādreiz ir ieradies birojā. Pārbaude par viņa darbu un rezultātiem nav veikta. Tas būs jādara tiesībaizsardzības iestādēm, kam Satiksmes ministrija nodevusi pārbaudes komisijas materiālus.

Jaunajai vadībai būs jāmeklē citi instrumenti, kā pārliecināt lielos valsts uzņēmumus slēgt līgumus tieši ar Latvijas pastu, jo iepirkumu speciālists Jānis Gavars ir uzrakstījis atlūgumu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats