24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Galvenais zaudējums eiro ieviešanā ir emocionālais, uzskata Rimšēvičs
Galvenais zaudējums eiro ieviešanā ir emocionālais, uzskata Rimšēvičs
Autors: Apollo.lv / 1. jūlijs 2014, 19:28
Eiro ieviešanas gaita Latvijā notikusi neticami raiti un gludi. Tieši tāpēc Latvija tiek uzskatīta par vienu no modeļiem, kā ļoti efektīvi ieviest eiro, raidījumam «Rīta Panorāma» atklāja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.


Eiro ieviešana Latvijai ir devusi vairākus ieguvumus. Valsts kopumā ir ieguvusi 100 miljonu eiro lielu ietaupījumu, galvenokārt uz starptautiskajiem maksājumiem. Tas pats attiecināms uz valsts parādu apkalpošanu. Ļoti būtisks ieguvums ir ietekme uz valūtas kursu, jo, ģeopolitiskie satricinājumi varēja ietekmēt lata kursu, taču eiro kursu tas nevar ietekmēt, raksta Apollo.lv.

Galvenais zaudējums ir emocionālais. Lats bija skaistākā Eiropas nauda, un šī zaudējuma sajūta saglabāsies vēl ilgi. Mēs paši radījām stabilu valūtu, bet tagad no tās nācās atteikties.

Bažas, ka eirozona varētu sabrukt, nav attaisnojušās. Tiesa, vērtējot eirozonas izredzes ilgtermiņā, nav zināms, kāda situācija būs pēc 20 - 30 gadiem.

Latvijā ir ļoti svarīgs jautājums saistībā ar nodokļu celšanu. Mēs nedrīkstam dzīvot pāri saviem līdzekļiem. Uz doto brīdi Latvijai jāturpina samazināt budžeta deficītu. Treknie gadi Latvijā vairāk nekad neatkārtosies. Par to varam būt droši, jo līdzšinējā pieredze rāda, ka cilvēki ir mācījušies un sapratuši savas kļūdas.

Latvijā nodokļu politika būtiski nemainīsies nākamos četrus gadus. Lielos vilcienos šī nodokļu sistēma ir diezgan laba. Ja katru gadu nodokļu sistēma mainīsies, tad tas nebūs optimāli un varēs radīt zaudējumus. Biznesā tas rada papildus bažas un novilcina investīcijas. Valstij būtu jārūpjas par to, lai Latvija būtu uzņēmējiem draudzīga balsts.

Tāpat ļoti svarīgi ir pārdot banku «Citadele». Kad Latvija pārņēma «Citadeli», valsts apsolīja trīs līdz četru gadu laikā banku savest kārtībā un banku pārdot. Tagad valstij ir banka, kas konkurē ar komercbankām, un tas kropļo konkurenci. Tieši tāpēc Latvijai ir jāpārdod «Citadeli», un tagad būtībā ir pēdējais brīdis to izdarīt.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, Ilmārs Rimšēvičs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats