28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Gatavi trešo reizi Rimšēvičam uzticēt Latvijas Banku
Gatavi trešo reizi Rimšēvičam uzticēt Latvijas Banku
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 11. oktobris 2013, 17:49
Citkārt nesaticīgā koalīcija un opozīcija demonstrē apbrīnojamu vienprātību jautājumā par Ilmāra Rimšēviča atkārtotu virzīšanu Latvijas Bankas prezidenta amatam. Tiesa, netiek slēpts, ka šāda lēmuma pamatā ir ne vien paša I. Rimšēviča nopelns, bet lielā mērā arī bailes izjaukt trauslo stabilitāti jūtīgajā finanšu sektorā.


Koalīcijas partiju pārstāvji ir gatavi balsot par I. Rimševiča atkārtotu iecelšanu Latvijas Bankas prezidenta amatā. Kā zināms, augsto amatpersonu uz sešu gadu periodu ievēl Saeima pēc ne mazāk kā desmit deputātu ierosinājuma. Lai gan opozīcijas partiju viedoklis, visticamāk, nebūs izšķirīgs, tomēr arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī Saskaņas centrs – lai arī dažādu iemeslu vadīti – tomēr varētu balsot „par” šo kandidātu. Tādējādi I. Rimševičam ir izredzes jau trešo reizi uzņemties vienu no valsts prestižākajiem amatiem.

Jāatgādina, ka I. Rimševičs ir stažējies Zviedrijas, Kanādas un ASV Centrālajās bankās, savukārt kopš 1992. gada ir mērķtiecīgi veidojis karjeru Latvijas Bankā. I. Rimševičs ir pildījis Latvijas Bankas prezidenta vietnieka un valdes priekšsēdētāja pienākumus, savukārt 2001. gada nogalē pirmo reizi tika ievēlēts par bankas prezidentu.

Partijas Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sarunā ar NRA.lv atzīst, ka I. Rimševičs ir pieredzējis un zinošs eksperts, taču koalīcijas un opozīcijas vienprātības pamatā ir arī citi, daudz smalkāki argumenti. „Banku sektors ļoti jūtīgi reaģē uz norisēm. Ja mēs šobrīd apšaubītu Ilmāra Rimšēciča veikumu, tas varētu būt slikts signāls finanšu nozarei. Tādēļ nebūtu labi ap Latvijas Bankas prezidenta iecelšanu radīt nevajadzīgu jezgu,” komentē politiķis, piebilzdams: „daudzu gadu garumā Ilmārs Rimšēvičs nav pieļāvis nevienu būtisku kļūdu, nav padevies spekulācijām par lata devalvāciju, ir ieturējis pārdomātu un stabilu monetāro politiku. Mēs augstu novērtējam viņa darbību un esam gatavi uzticēties vēlreiz.” Līdzīgu viedokli pauž arī opozīcijā strādājošās ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. „Fiskālā joma ir tik jūtīga, ka katra kustība var radīt neprognozējamas sekas. Bīstamība aizšaut greizi ar Latvijas Bankas prezidenta izvēli ir tik liela, ka vispareizāk ir neko nekustināt. Turklāt, Ilmārs Rimševics ir cilvēks ar autoritāti, pieredzi un zināšanām. Latvijai ir svarīgi, lai finanšu nestabilitātes, valūtas svārstību vai citu nepatīkamu situāciju brīdī būtu autoritāte, kas spētu nomierināt sabiedrību,” NRA klāstīja A. Brigmanis.

Tikmēr SC uzskata, ka I. Rimšēvičs ir bijis viens no eiro galvenajiem virzītājiem un iedvesmotājiem, tādēļ eiro ieviešanas laikā viņam būtu jāuzņemas pilna atbildība par valstī notiekošo.

Arī pats I. Rimševičs neslēpj, ka viņš būtu gatavs trešo reizi stāties Latvijas Bankas vadībā, jo īpaši brīdī, kad Latvija piedzīvo tik vēsturisku notikumu kā pāreja uz Eiropas vienoto valūtu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dzintars Zaķis, Ilmārs Rimšēvičs, Latvijas banka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats