25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Gatavi atkāpties no solījumiem samazināt IIN
Gatavi atkāpties no solījumiem samazināt IIN
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 8. augusts 2013, 12:08
Lai gan pērn koalīcijas partijas vienojās pakāpeniski samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, šobrīd Finanšu ministrijas sagatavotais redzējums tomēr paredz nākamgad saglabāt 24% likmi.


Kā zināms, pērn koalīcijas partijas vienojās konsekventi virzīties uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu. Par šo modeli kategoriski iestājās Reformu partija, kurai tas bija viens no priekšvēlēšanu solījumu jājamzirdziņiem. Tika paredzēts, ka no 2013. gada 1. janvāra IIN likme būs 24%, 2014. gadā tā būs 22%, bet 2015. gadā – 20%. Tomēr šobrīd Finanšu ministrija (FM) ir publiskojusi trīs citus variantus, kas visi paredz nākamgad saglabāt likmi pašreizējā līmenī, t.i., 24%. Tiesa, kā kompensāciju FM piedāvā samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi.

Pirmais FM izstrādātais modelis paredz nākamgad samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%, bet IIN likmi saglabāt 24%. Savukārt ar katru nākamo gadu IIN tiktu samazināts par 1%. Šī modeļa ietekme 2014. gadā uz kopbudžetu salīdzinājumā ar pašlaik prognozēto būtu 40,1 miljons latu. Otrais FM izstrādātais variants paredz samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, bet IIN likmi saglabāt 24%, savukārt ar katru nākamo gadu samazināt to par 1%. Tāpat tiek paredzēts ar nākamo gadu palielināt neapliekamo minimumu, diferencējot to no darba algas lieluma no 45 līdz 98 latiem jeb no 64 eiro līdz 139 eiro, kā arī palielināt atvieglojumus par apgādībā esošajām personām līdz 98 latiem jeb 139 eiro.

Savukārt trešais modelis paredz no 2014. gada 1. janvāra samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%, savukārt darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi, sākot ar 2015. gada 1. janvāri, samazināt no 24,09% līdz 23,09%, bet IIN likmi saglabāt 24%, taču ar katru nākamo gadu samazināt to par 1%.

«Finanšu ministrija ir izstrādājusi vairākus iespējamos scenārijus darbaspēka nodokļu mazināšanai, lai visefektīvāk mazinātu nodokļu slogu iedzīvotājiem ar zemākajiem ieņēmumiem un ģimenēm ar bērniem,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, Finanšu ministrija, finanšu ministrs, iedzīvotāju ienākumu nodoklis, koalīcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats