19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvijai prognozē cerīgāku nākotni nekā eirozonai
Latvijai prognozē cerīgāku nākotni nekā eirozonai
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 25. jūlijs 2013, 14:07
Starptautiskie eksperti prognozē, ka eirozona kopumā šogad piedzīvos iekšzemes kopprodukta kritumu par 0,6%, taču Latvijas perspektīvas ar katru mēnesi tiek novērtētas arvien cerīgāk, un šobrīd IKP kāpums jau tiek lēsts 4,5% apmērā.


Apdrošināšanas sabiedrības Coface SA ikgadējā globālajā finanšu novērtējumā prognozēts, ka izaugsmes rādītāji pasaulē saglabāsies stabili mēreni un globālais IKP šogad pieaugs par vidēji 2,7%. Nelielā izaugsme būšot iespējama, pateicoties galvenokārt jaunattīstības valstīm, it īpaši Āzijas kontinentā. Tikmēr eirozona joprojām piedzīvošot recesiju, kuru jo īpaši ietekmē sarežģītā situācija Itālijā un Spānijā.

Uz šī fona Latvijas perspektīvas ir jo īpaši iepriecinošas, jo mūsu valsts ekonomikas pieaugums šogad varētu sasniegt 4,5%, informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī prognozē Ekonomikas ministrija (EM). Jāatgādina, ka iepriekšējā ziņojumā, kas tika publicēts gada sākumā, IKP pieaugums tika solīts 4% apmērā, savukārt starptautiskie eksperti par Latvijas potenciālu ir vēl jo skeptiskāki, solot 3,5% lielu izaugsmi.

Neraugoties uz pozitīvo virzību, Latvijas izaugsmes tempi tomēr sāk palēnināties. Proti, pērn Latvijas iekšzemes IKP, salīdzinot ar 2011. gadu, bija palielinājies par 5,6%. EM šobrīd arī brīdina, ka, neuzlabojoties ekonomiskajai situācijai ārējos tirgos, nākamgad Latvijas IKP pieauguma temps kļūs vēl lēnāks. «Eiropā 2013. gadā izaugsme būs ļoti vāja un atveseļošanās – pakāpeniska. Saglabājoties vājam pieprasījumam ārējos tirgos, Latvijas preču un pakalpojumu eksporta pieaugums būs mērenāks nekā iepriekšējos gados,» teikts ziņojumā. Tomēr šogad tiek prognozētas arī atsevišķas cerīgākas tendences. Saskaņā ar prognozēm, 2013. gadā nodarbināto skaits palielināsies par 2,4%, salīdzinot ar 2012. gadu. Nodarbinātības līmenis varētu pieaugt līdz 58,7% (2012. gadā – 56,1%). Tāpat EM prognozē, ka kopumā 2013 .gadā gaidāma zema inflācija un gada vidējā inflācija nepārsniegs 0,5%, ar nosacījumu, ja pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav gaidāms to straujš pieaugums.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eirozona, iekšzemes kopprodukts, Latvija eirozonā

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats