20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM aicina iedzīvotājus paust viedokli par 2014.gada valsts budžeta prioritātēm
FM aicina iedzīvotājus paust viedokli par 2014.gada valsts budžeta prioritātēm
Autors: Apollo.lv / 19. jūlijs 2013, 12:19
Šā gada 30.jūlijā valdība sāks darbu pie 2014.gada valsts budžeta izskatīšanas. Finanšu ministrija (FM) aicina iedzīvotājus paust savu viedokli par budžeta prioritātēm nākamgad.


Kā informē FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis, līdz tam ministrija sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru ir apkopojusi visu nozaru ministriju jaunās politikas iniciatīvas nākamajam gadam, secinot, ka kopējā pieprasījuma summa ir virs 550 miljoniem latu.

Indikatīvas fiskālas iespējas, ko varētu papildus piešķirt nozaru ministriju tēriņiem, ir 50 miljoni latu. Tāpēc FM aicina iedzīvotājus līdz šā gada 29.jūlijam piedalīties aptaujā un atzīmēt tās prioritātes, kurām, viņuprāt, būtu jāatvēl pieejamais finansējums. Aptauja ir pieejama: http://ej.uz/budzetu .

«Jāuzsver, ka valsts fiskālā politika ir balstīta uzskatā, ka valsts var atļauties tērēt tikai tik, cik tā saņem nodokļos un citos ieņēmumos. Tērējot nevis nopelnītu, bet aizņemtu naudu, mēs maksājam aizdevējam procentus, kas šajā gadā vien veidoja vairāk kā 200 miljonus latu. Gan Latvijas nesenā pieredze, gan dažu citu Eiropas Savienības valstu pieredze skaidri parāda riskus gadījumā, ja kļūstam atkarīgi no starptautisko finanšu tirgus labvēlības,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).


Ņemot vērā Latvijas iepriekš pieredzēto, kad nesagatavoti saskārāmies ar finanšu krīzi, tika pieņemts Fiskālās disciplīnas likums, kas vidēji ekonomiskajā ciklā pieļauj tikai nelielu deficītu. Saskaņā ar šo likumu mūsu valsts 2014.gadā var atļauties vispārējās valdības budžeta deficītu 0,9% apmērā pēc Eiropas kontu sistēmas metodoloģijas no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valsts budžeta sagatavošanas kontekstā FM norāda, ka pašlaik Latvijas iedzīvotāju vidū ir vērojama ienākumu nevienlīdzība, tāpēc valdības prioritātei būtu jābūt steidzami to samazināt. Tādēļ, izstrādājot 2014.gada budžetu un ņemot vērā valsts budžeta fiskālās iespējas, no nākamā gada 1.janvāra FM piedāvā īstenot trīs būtiskus ienākumu nevienlīdzību mazinošus pasākumus – minimālās algas palielināšanu, neapliekamā minimuma diferencēšanu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām paaugstināšanu.

Ņemot vērā, ka nozaru ministriju pieprasījums par papildu finansējumu desmit reizes pārsniedz fiskālās iespējas, FM aicina ministrijas rūpīgi un plaši izskaidrot Latvijas iedzīvotājiem papildu līdzekļu pieprasīšanu jaunajām politikas iniciatīvām 2014.gadā, norāda Jarockis.

Lēmumu par pieejamā finansējuma sadalījumu starp nozaru ministrijām nākamajam gadam valdība pieņems koleģiāli.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžeta prioritātes, budžets, Finanšu ministrija, Latvijas valsts budžets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats