24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Norāda uz jomām, kur varētu būt problēmas saistībā ar eiro ieviešanu
Norāda uz jomām, kur varētu būt problēmas saistībā ar eiro ieviešanu
Autors: Apollo.lv / 18. jūlijs 2013, 9:48
Problēmas saistībā ar pāriešanu uz eiro varētu būt jomās, kur tehniski nav iespējams mazo nominālu eiro monētas pieņemt, intervijā Latvijas Radio atzīst Ekonomikas ministrijas (EM) Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītāja Linda Duntava.


«Kur varētu būt kādas problēmas [saistībā ar pāriešanu uz eiro], tās ir, piemēram, jomas, kur tīri tehniski varbūt nav iespējams šos mazos eiro centus - vienu, divu centu monētas pieņemt, tāpat kā šobrīd jau nepieņem vienu, divu santīmu monētas - tie ir tie paši stāvvietu vai iebraukšanas automāti, kafijas automāti vai citu veidu tirdzniecības automāti, kur tīri tehniski tas nav iespējams,» norāda Duntava.

Vienlaikus Duntava atzīst, ka tehnoloģijas ir dažādas, un tās iespējams mainīt, taču tas viss maksās naudu tirgotājiem.

Tāpat Duntava atzīmē, ka pēc pāriešanas uz eiro diez vai celsies cenas populārākajām precēm, taču riska jomas būs mazie lauku veikaliņi un pakalpojumu sektors, kur šobrīd cenas ir noapaļotas.

«No populārākajām precēm jāsaka, ka cenas diez vai celsies, jo ir sīva konkurence. Riska jomas visās valstīs, kas ir ieviesušas eiro, ir bijuši mazie lauku veikaliņi, kas varbūt ir viens veikals uz apdzīvotu vietu, un cilvēkiem nav citu izvēles iespēju. Vai arī pakalpojumu sektors, kur cenas ir diezgan apaļas - piemēram, frizieri, kur cenas ir no pieciem līdz desmit latiem. Pārrēķinot uz eiro, tās vienā brīdī noapaļojas,» sacīja Duntava.

Saskaņā ar EM jaunākajiem datiem saistībā ar eiro ieviešanas tuvošanos lielākā daļa cenu - 86% - palikušas nemainīgas. Attiecībā uz pārtikas produktu grupām cenu svārstības dažādiem produktiem ir dažādas. Cenu pieaugums, tirgū ienākot jaunajai produkcijai, bijis aboliem, kāpostiem un kartupeļiem, mainījušās cenas gurķiem. Lielākais cenu kritums bijis Nīderlandes tomātiem, jo iedzīvotāji dod priekšroku vietējai produkcijai.

Duntava norāda, ka šobrīd nav novērojamas cenu svārstības, kur kāpumi vai kritumi būtu ļoti būtiski vai neizskaidrojami. Cenu pieaugums par 2% novērots degvielai, kas skaidrojams ar notikumiem Ēģiptē un to, ka ASV tirgus sāk atkopties, un pieaug pieprasījums pēc degvielas. Atsevišķos gadījumos novērots cenu kāpums kafijai kafejnīcās - līdz pat 19 santīmiem, tajā pašā laikā citās vietās kafijas cena ir samazinājusies, tāpēc šo tendenci nevarētu attiecināt uz visu Latviju, atzīmē Duntava.

Kā ziņots, Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN), kurā darbojas Eiropas Savienības valstu finanšu ministri, 9.jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā - 2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, eiro ieviešana, eiro monētas, pāriešana uz eiro

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats