19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Minimālo stundas tarifa likmi nākamgad paaugstinās līdz 1,359 latiem
Minimālo stundas tarifa likmi nākamgad paaugstinās līdz 1,359 latiem
Autors: Apollo.lv / 27. jūnijs 2013, 11:16
Pašreiz noteikto minimālo stundas tarifa likmi nākamgad paredzēts palielināt no 1,203 latiem līdz 1,359, to paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātās izmaiņas Ministru kabineta Noteikumos par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi.


Minimālā mēneša darba alga valstī no nākamā gada 1.janvāra būs 225 lati (320 euro), tāpēc atbilstoši jaunajai minimālajai mēneša darba algai un 2014.gada darba laika kalendāram LM precizēs minimālās stundas tarifa likmju apmērus, kas nepieciešami minimālās mēneša darba algas aprēķināšanai.

Pusaudžiem un tiem cilvēkiem, kuri ir pakļauti īpašam riskam, minimālo stundas tarifa likmi nākamgad plānots paaugstināt no 1,375 līdz 1,554 latiem, jo viņiem saskaņā ar Darba likumu ir atļauts strādāt tikai septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā.

LM atgādina, ka minimālā darba alga ir pati zemākā mēneša atlīdzība, kuru darbinieks regulāri saņem par paveikto darbu, strādājot pilnu darba dienu (8 stundas dienā, 40 stundas nedēļā). Tās apmēru nosaka valdība. Minimālo mēneša darba algu nosaka, lai aizsargātu darbinieku grupu ar zemāko kvalifikācijas līmeni un darba ražīgumu.

Saskaņā ar statistikas datiem 2013.gada janvārī strādājošo skaits, kuri saņēma mazāk par minimālo darba algu un minimālās mēneša darba algas apmērā bija 186 tūkstoši cilvēku no darba ņēmēju kopskaita, tai skaitā privātajā sektorā – 155,8 tūkstoši cilvēku un sabiedriskajā sektorā – 25,6 tūkstoši cilvēku. Centrālā statistikas pārvalde sabiedriskajā sektorā neiekļauj sabiedriskās organizācijas – nodarbinājumus, biedrības, fondus, politiskās un reliģiskās organizācijas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: alga, Labklājības ministrija, minimālā stundas tarifa likme

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats