24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Vilks par ēnu ekonomikas samazināšanos: Tas ir ļoti labs rādītājs
Vilks par ēnu ekonomikas samazināšanos: Tas ir ļoti labs rādītājs
Autors: www.apollo.lv / 15. maijs 2013, 15:37
Rīgas Ekonomikas augstskolas veiktā pētījumā noskaidrots, ka ēnu ekonomika pērn samazinājusies līdz 21,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas ir nozīmīgs samazinājums attiecībā pret iepriekšējā gada rādītāju (30,2% no IKP), kā arī iepriekš izteiktajām prognozēm, norāda Finanšu ministrijā.



«Ir notikusi būtiska ēnu ekonomikas apjoma samazināšanās, un tas ir ļoti labs rādītājs, kas liecina par tautsaimniecības izaugsmes pozitīvo ietekmi, kā arī tirgus dalībnieku un visas sabiedrības izpratnes paaugstināšanos par ēnu ekonomikas negatīvajām sekām un atbalstu to apkarošanai. Jāuzteic veiksmīgā sadarbība starp Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu ministriju un valdību, tomēr izaicinājums turpināt mazināt ēnu ekonomiku saglabājas arī turpmāk,» uzsver finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu plāns 2010.-2013. gadam ir veiksmīgi īstenots, veicot sākumdeklarēšanu, Nodokļu atbalsta pasākumu un ieviešot Padziļinātās sadarbības programmu, kā arī citus pasākumus, uzskata Finanšu ministrijā.

Ēnu ekonomikas apkarošanas plāna ietvaros ir ievērojami pilnveidots arī administratīvais regulējums (piemēram, ar saimnieciskās darbības apturēšanu), dodot iespēju kontrolējošām iestādēm stingrāk vērsties pret nodokļu nemaksātājiem un kontrolēt aplokšņu algu izplatību, kas vēl aizvien saglabājas kā izaicinājums turpmākajiem gadiem.

Tāpat ministrijas vērtējumā ir uzlabojusies sadarbība starp kontrolējošajām iestādēm, uzņēmējiem un nozaru asociācijām, kas ir būtisks priekšnosacījums savlaicīgai un brīvprātīgai nodokļu nomaksai. Tāpat augstu vērtējams ir Valsts ieņēmumu dienesta un policijas operatīvais darbs nelegālas akcīzes preču aprites ierobežošanā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, ēnu ekonomika, finanšu ministrs, IKP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats