29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Eiro tuvums sadārdzina banku pakalpojumus
Eiro tuvums sadārdzina banku pakalpojumus
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 7. maijs 2013, 9:42
Tuvojoties pārejai uz eiro, Finanšu ministrija un baņķieri iesaka skaidras naudas uzkrājumus ieskaitīt bankas kontā vai noguldīt bankā, lai izvairītos no jebkurām rūpēm, kas saistītas ar naudas maiņu.


Paredzot, ka vismaz daļa sabiedrības šim padomam klausīs, valstij piederošā banka Citadele par skaidras naudas pieņemšanu filiālē jūnijā sāks iekasēt komisijas maksu.

Bankas Citadele Privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas direkcijas vadītāja Dace Priede Neatkarīgajai šo bankas lēmumu skaidro ar vēlmi veicināt attālināto norēķinu izmantošanu. Komisijas maksa par skaidras naudas pieņemšanu netiks iekasēta Citadeles naudas iemaksas bankomātos, kā arī Citadeles filiālēs tajās Latvijas pilsētās, kur nav šīs bankas iemaksas bankomātu.

Sola akcijas

Savukārt komercbankas jau tagad iekasē komisijas maksu par skaidras naudas pieņemšanu savās filiālēs. Bez maksas to var izdarīt naudas iemaksas bankomātos.

«Šī atšķirība noteikti saglabāsies un palielināsies. Pēc būtības skaidras naudas iemaksa nacionālajā valūtā ir bez maksas, bet ir maksa par manuālu apstrādi, ja klients to neveic bankas automātā, bet prasa bankas darbinieka pakalpojumu operācijas apstrādei un iegrāmatošanai. Tāpēc skaidras naudas darījumi filiālē ir dārgi un neatbilst racionālas rīcības modelim,» teica Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska, pieļaujot, ka gada otrajā pusē varētu tikt rīkotas speciālas kampaņas, uz laiku pazeminot skaidras naudas iemaksas komisiju arī filiālē – lai mudinātu cilvēkus laikus pāriet no skaidras naudas uz bezskaidro. «Taču tās varētu būt tikai kampaņas uz kādu noteiktu laiku, jo kopumā skaidra nauda nozīmē – dārgāk un neērtāk,» vēlreiz uzsvēra K. Jakubovska.

Vēl neziņā

Savukārt SEB banka pagaidām vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai mainīt skaidras naudas iemaksas komisijas maksu filiālēs, tuvojoties eiro ieviešanai. «Katrai bankai ir savi iekšējie izdevumi, kas veido komisijas maksu, tāpēc pašlaik ir pāragri spriest par iespējamām izmaiņām pakalpojumu cenrādī. Lielā mērā to noteiks tirgus un iedzīvotāju rīcība – vērosim naudas plūsmu dažādos kanālos, vērtēsim potenciālās izmaksas, analizēsim notikumus tirgū. Mēs ņemam vērā principu, ka katram pakalpojumam jābūt pamatoti izcenotam,» neslēpa SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Starptautiskie pārskaitījumi lētāki

Vienlaikus pievienošanās eirozonai sola izdevīgumu tiem, kuri veic starptautiskos pārskaitījumus eiro valūtā.

Pašlaik maksājumi no Latvijas uz ārvalstīm, arī eirozonas valstīm ir ļoti dārgi. Pārskaitot, piemēram, 10 latus vai 14,23 eiro uz Vāciju, SEB bankas klientiem jārēķinās ar 4 latu, Swedbank klientiem – ar 5 latu, Citadeles klientiem – ar 7 eiro komisijas maksu.

Taču, tā kā kopš 2003. gada spēkā ir Eiropas Savienības regula, kas uzliek par pienākumu bankām noteikt vienādu komisiju par vietējiem un pārrobežu eiro maksājumiem ES ietvaros, starptautiskiem eiro maksājumiem ir jākļūst lētākiem. Jācer, ka bankas neizmantos šo regulu, lai palielinātu komisijas maksu iekšzemes pārskaitījumiem.

«Ja jūlijā tiks pieņemts lēmums par Latvijas pievienošanos eiro zonai, tad līdzšinējiem starptautiskajiem SEPA jeb vienotajā eiro maksājumu telpā veiktajiem maksājumiem komisijas maksa tiks pielīdzināta pašreizējiem iekšzemes lata maksājumiem,» solīja I. Tetere. Tātad, pamatojoties uz SEB speciālistes teikto, 10 eiro pārskaitījums internetbankā neatkarīgi no tā, vai tas veikts uz citu banku Latvijā vai Vācijā, SEB klientiem neizmaksās vairāk par 0,36 eiro.

Citadele vēl nav pieņēmusi lēmumu, kādu komisijas maksu piemērot pārskaitījumiem pēc eiro ieviešanas. «Bankas lēmums, nosakot šos tarifus, būs vērsts uz to, lai pārejas uz eiro rezultātā Latvijas patērētājiem maksa par vietējiem pārskaitījumiem nesadārdzinātos. Pieminētā ES regula nosaka vienādo komisijas maksu noteiktiem ES reglamentētiem maksājumiem, kurus var veikt internetbankā EUR valūtās ES robežās, kā arī Islandē, Šveicē, Lihtenšteinā un Norvēģijā par summu līdz 50 000 EUR. Šī regula neattiecas uz steidzamajiem eiro maksājumiem, kā arī maksājumiem filiālēs,» skaidroja D. Priede.

Arī Swedbank vēl nevarēja precīzi pateikt, cik pēc 1. janvāra klientiem maksās eiro pārskaitījumi. «Pašlaik turpinās analīzes un plānošanas process, taču kopumā pēc eiro ieviešanas komisijas maksa par eiro maksājumiem izlīdzināsies un tā vietējiem eiro pārskaitījumiem būs pašreizējās latu pārskaitījumu komisijas līmenī,» atklāja K. Jakubovska.

***

UZZIŅAI

Skaidras naudas iemaksa filiālē savā kontā

Citadele no 6. jūnija

• Privātpersonām pilsētās, kurās ir Citadeles bankomāti Ls 0,30

• Uzņēmumiem Ls 0,50

• Komisijas maksa par vairāk nekā 50 monētām Ls 0,35

Swedbank

• Līdz Ls 4,99 bez maksas

• Virs Ls 5* Ls 0,30

• Komisijas maksa par vairāk nekā 200 monētām Ls 0,25 (par katrām 50 monētām)
SEB

• Līdz Ls 4,99 dienā bez maksas

• No Ls 5 līdz Ls 5000 dienā Ls 0,30

• Virs Ls 5000 0,05% no summas, kas pārsniedz Ls 5000
(min. Ls 0,50)

• Komisijas maksa par sašķirotām monētām Ls 0,25 (par katriem 50 gab.)

• Komisijas maksa par nesašķirotām monētām Ls 0,50 (par katriem 50 gab.)

Nordea

• Pilsētās, kurās ir bankas bankomāti Ls 2

• Komisijas maksa par vairāk nekā 100 monētām dienā 5% (min. Ls 10)

* senioriem skaidras naudas iemaksa bez maksas



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bankas, Citadele, eiro, eiro ieviešana, Finanšu ministrija, Nordea, SEB, Swedbank

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats