20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvijas iedzīvotāju pesimisms pieaug
Latvijas iedzīvotāju pesimisms pieaug
Autors: Apollo.lv / 6. maijs 2013, 20:42
Lai arī tradicionāli priekšvēlēšanu periodā Latvijā iedzīvotāju noskaņojums kļūst cerīgāks, šopavasar kopējais nosakņojums turpina pasliktināties. Tostarp šī gada pirmajos mēnešos pieaudzis iedzīvotāju pesimisms saistībā ar iespējām atrast labu darbu, un pasliktinājies arī valdības darba vērtējums, liecina jaunākā «DNB Latvijas barometra pētījuma» rezultāti.


Kā informē bankas pārstāve Teika Lapsa, iespējamais skaidrojums kritiskajai attieksmei meklējams pētījuma rezultātos par to, kādas problēmas, pēc iedzīvotāju domām, valsts vadībai patlaban būtu jārisina prioritāri. Šajā sarakstā pārliecinoši dominē sociālo jautājumu (36%) un bezdarba problēmu risināšana (34%), kā arī kopējā dzīves līmeņa celšana (27%).

Sociālo jautājumu jomā «DNB Latvijas barometra» aptaujātie īpaši uzsvēruši nepieciešamību risināt pensiju sistēmas problēmas (pensiju paaugstināšana, indeksācija u.tml.; 19%), paaugstināt pabalstus (9%) un atbalstīt ģimenes ar bērniem, piemēram, risinot bērnudārzu trūkuma problēmas vai palīdzot ar mājokļa iegādi (6%).

Otra nozīmīgākā lieta, kas, pēc respondentu domām, jārisina valdībai, ir bezdarba mazināšana, tostarp jaunu darbavietu radīšana (31%). Turklāt aptaujātie nevis vienkārši norādījuši uz darbavietu trūkumu, bet uzsvēruši, ka pietrūkst tieši labi apmaksātu darbavietu.

Tikmēr dažādi ar dzīves līmeņa celšanu saistīti jautājumi aptaujāto vidū ir trešā aktuālākā pozīcija. Aptaujātie norādījuši, ka nepieciešams paaugstināt algas (21%) un cīnīties ar nabadzību un uzlabot iedzīvotāju labklājību (6%), lai varētu dzīvot, nevis izdzīvot, un lai iedzīvotāji paliktu Latvijā, nevis pārceltos citviet.

Jāpiebilst, ka ar labklājības celšanu un iespējām «dzīvot, nevis izdzīvot» saistīta arī nākamā biežāk minētā problēmu grupa - 20% aptaujāto norādījuši, ka valdībai prioritāri jārisina dzīves dārdzības un inflācijas jautājumi. Iedzīvotāji aicina samazināt cenas veselības aprūpei (7%) un medikamentiem (3%), komunālajiem pakalpojumiem (5%), augstākajai izglītībai (3%), kā arī izglītībai kopumā (1%).

Interesanti, ka, lai arī 60% aptaujāto valsts pašreizējo ekonomisko stāvokli uzskata par sliktu, ekonomiskās problēmas valdības dienaskārtībā nav norādītas kā augstākā prioritāte - tās kā steidzami risināmas minējuši 18% aptaujāto. Šai kontekstā iedzīvotāji aicina atjaunot un attīstīt ražošanu un rūpniecību (9%) un atbalstīt uzņēmējdarbību (6%). Turklāt jāatzīmē, ka atbalsts rūpniecības un uzņēmējdarbības attīstībai nereti tiek saistīts tieši ar jaunu darbavietu radīšanu, tostarp iedzīvotāji norādījuši, ka nepieciešams «atjaunot ražošanu ar labām darbavietām un pienācīgu atalgojumu» un «atbalstīt uzņēmējus, lai tie rada darba vietas».

Līdzās jau minētajiem jautājumiem iedzīvotājus satraukusi arī valsts finanšu politika (16%). Visbiežāk norādīts uz nepieciešamību samazināt nodokļu slogu (11%), tostarp strādājošajiem un uzņēmējiem.

Ņemot vērā, ka darbavietu un labi apmaksāta darba jautājums ir viens no aktuālākajiem dažādās prioritāšu pozīcijās un tas savukārt pēdējos gados ir samērā cieši saistīts ar iedzīvotāju izbraukšanu no Latvijas, «DNB Latvijas barometra» pētījuma otrā daļa šoreiz veltīta iedzīvotāju uzskatiem par emigrāciju un iespējamo tautiešu atgriešanos Latvijā, tostarp – Ekonomikas ministrijas izstrādātā Reemigrācijas plāna potenciālo efektivitāti.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: DNB Latvijas barometrs, pētījums, Teika Lapsa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats