25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Saglabājas spēcīgs mazumtirdzniecības pieaugums
FM: Saglabājas spēcīgs mazumtirdzniecības pieaugums
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 28. marts 2013, 14:21
Jaunākie mazumtirdzniecības apgrozījuma dati liecina, ka daļēji ir piepildījušās pagājušajā mēnesī paustās bažas par komunālo maksājumu ietekmi uz mazumtirdzniecības apgrozījumu. Aukstie laikapstākļi ir palielinājuši iedzīvotāju tēriņus par siltumu un elektroenerģiju, kā rezultātā ir samazinājušies pieejamie līdzekļi citu pakalpojumu un preču iegādei un šā gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, mazumtirdzniecības apjoms ir samazinājies par 1,2%, pārtikas precēm – par  0,3%, bet nepārtikas – par 1,7%. Tomēr gada griezumā kopējā mazumtirdzniecības izaugsme saglabājas salīdzinoši spēcīga – 5,7% apmērā.


Mazumtirdzniecības nozares izaugsmi februārī turpina uzturēt pieprasījums pēc nepārtikas precēm (bez auto degvielas), kas februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, ir audzis par 7,2%. Īpaši labi pārdošanas rezultāti ir mājsaimniecības elektropreču, mēbeļu, sporta preču un apģērbu segmentos. Savukārt pieprasījums pēc pārtikas precēm un degvielas aug nedaudz lēnāk (attiecīgi 4,0% un 5,6% gada pieaugums), kas daļēji skaidrojams ar iedzīvotāju skaita samazināšanos.

Finanšu ministrijas prognozes liecina, ka mazumtirdzniecības apgrozījumam šogad ir spēcīgs pamats turpināt augt. To noteiks gan turpmāki uzlabojumi darba tirgū (nodarbinātības pieaugums, bezdarba samazinājums), gan reālās algas pieaugums, kas turpinās jau no pagājušā gada otrās puses. Šogad ieviestie un plānotie iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu samazināšanas pasākumi, darba samaksas pieaugums sabiedriskā sektorā strādājošajiem, kā arī uzņēmēju iepriekšējos gados uzkrātie līdzekļi, kas augošas produktivitātes apstākļos būs finansējums algu pieaugumam arī privātajā sektorā, kā arī zemais patēriņa cenu pieaugums nodrošinās reālās algas pakāpenisku pieaugumu. 

Arī patērētāju konfidenču rādītāji turpina uzlaboties, un aptauju dati atklāj, ka iedzīvotāju vēlme palielināt depozītu apjomus vai veikt lielus pirkumus turpmāko 12 mēnešu periodā nepieaug. Savukārt finanšu sektora dati liecina, ka mājsaimniecību depozītu apjoms zemo procentu likmju ietekmē praktiski nemainās, bet kredītsaistību apjoms turpina samazināties. Līdz ar to ir secināms, ka iedzīvotāji ir noskaņoti turpināt iztērēt nopelnīto, un tas kopā ar iepriekšminētajiem reālo ienākumu pieauguma faktoriem dod pamatu šogad sagaidīt samērā  spēcīgu mazumtirdzniecības apgrozījuma izaugsmi. Savukārt īstermiņā – vismaz vēl martā mazumtirdzniecības apgrozījumu pieaugumu turpinās bremzēt augstie komunālie maksājumi netipiski auksto laikapstākļu ietekmē.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, Mazumtirdzniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats