28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Reitingu aģentūra R&I paaugstina Latvijas kredītreitingu
Reitingu aģentūra R&I paaugstina Latvijas kredītreitingu
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 8. februāris 2013, 11:22
Piektdien, 8. februārī, Japānas reitingu aģentūra „Rating and Investment Information, Inc.” (R&I) paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot stabilu kredītreitinga nākotnes prognozi (Outlook Stable). Mūsu valsts novērtējums ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā ir paaugstināts no „BBB-” uz „BBB”.


„Saņemot kredītreitinga paaugstinājumu, esam gandarīti, ka Japānas reitingu aģentūra turpina novērtēt valdības un visu Latvijas iedzīvotāju kopīgo darbu sabalansētas ekonomikas nostiprināšanā. Pēc mērķtiecīgi paveiktā darba reitinga paaugstinājums ir kā apbalvojums un iespēja valstij un uzņēmējiem aktīvāk veidot starptautisko sadarbību un paplašināt investoru bāzi, taču vienlaikus tas ir pamudinājums turpināt iesākto. Aģentūras novērtējums ir svarīgs arī tāpēc, ka vidējā termiņā plānojam izlaist Latvijas valsts obligācijas Japānas tirgū, lai diversificētu sava parāda pārfinansēšanu,” pauž finanšu ministrs Andris Vilks. 

Paziņojumā par kredītreitinga paaugstināšanu reitingu aģentūra norāda, ka jau kopš 2010. gada otrās puses Latvijas ekonomika ir atguvusies no globālās finanšu krīzes un turpinājusi sabalansētu izaugsmi. Arī Latvijas valdības īstenotā fiskālā konsolidācija realizēta ātrāk un produktīvāk, nekā iepriekš plānots. Ekonomikas attīstība norāda, ka finanšu krīzes izraisītā nestabilitāte norimst un līdz ar pozitīvu ekonomikas izaugsmi valsts fiskālā un finanšu sistēma stabilizējas.

R&I uzsver, ka vispārējās valdības parāds, kas strauji palielinājās globālās finanšu krīzes laikā, pret reālo iekšzemes kopproduktu (IKP) samazinās. Aģentūra norāda, ka banku sektorā rentabilitāte uzlabojas, kaut arī aizdevumu izsniegšanas aktivitāte joprojām ir zema.

Reitingu aģentūra sagaida, ka 2014. gadā Latvija pievienosies Ekonomikas un monetārajai savienībai un ieviesīs eiro: eiro ieviešana stimulēs Latvijas ekonomiku, tomēr iespējami riski, kas sasaistīti ar pastiprinātu kapitāla pieplūdumu.

Paziņojumā uzsvērts, ka 2012. gadā reālais IKP ir pieaudzis par vairāk nekā 5% un eksports palielinājies, pateicoties galveno tirdzniecības partneru stabilajām ekonomikām. Privātā patēriņa uzlabošanos R&I skaidro ar apstākļu uzlabošanos darba tirgū un mājsaimniecību parāda sloga samazināšanos. Latvijas valdība un Eiropas Komisija paredz, ka IKP pieaugums 2013. gadā būs 3,6%, R&I sagaida Latvijas ekonomikas izaugsmi 4% apmērā arī pēc 2014. gada.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, IKP, Japāna, kredītreitings, Latvija, Rating and Investment Information

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats