26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Gada nogalē mazumtirdzniecības apgrozījums uzlabojās
FM: Gada nogalē mazumtirdzniecības apgrozījums uzlabojās
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 3. janvāris 2013, 16:02
Mazumtirdzniecības apgrozījums 2012. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 1,4%, kompensējot apgrozījuma kritumu, kas bija novērojams oktobrī.


Šādas spēcīgas svārstības pieauguma tempos nozarei ir raksturīgas un līdzīga augšupvērsta, lai arī nestabila, tendence ir gaidāma arī turpmāk. Apgrozījums novembrī ir audzis gan pārtikas preču tirdzniecībā – par 1,2%, gan arī nepārtikas preču (izņemot degvielu) tirdzniecībā – par 2,1%. Neliels apgrozījuma kritums bija novērojams degvielas tirdzniecībā (-0,4%).

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī ir kāpis par 8,7% . Šāds samērā iespaidīgs nozares izaugsmes temps ir noturējies visu gadu. Augstais rādītājs ļauj spriest, ka privātais patēriņš arī gada nogalē ir sniedzis būtisku ieguldījumu ekonomikas izaugsmes stiprināšanā. Jāatzīmē, ka 2013. gada sākumā nav gaidāms tik straujš nozares pieaugums, kāds bija novērojams 2012. gada sākumā, līdz ar to bāzes efektu ietekmē gada pieauguma tempi turpmākajos mēnešos nedaudz mazināsies. Gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm ir pieaudzis par 2,1%, nepārtikas preču (izņemot degvielu) tirdzniecības apjomi pieauga par 12,1%, bet degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 11,4 procentiem.

Eiropas Komisijas publicētie mazumtirdzniecības konfidences rādītāji norāda, ka ir nedaudz pasliktinājies tirgotāju redzējums par ekonomikas aktivitāti turpmākajos trijos mēnešos, taču kopumā izmaiņas indikatoros ir samērā nelielas, kas neliecina par būtiskām tendenču izmaiņām. Savukārt patērētāju konfidences rādītājs ir palicis nemainīgs savā augstākajā līmenī kopš 2007. gada.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, Mazumtirdzniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats