25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Papildus tēriņiem nākamgad valsts budžetā atvēl pusotru miljonu latu
Papildus tēriņiem nākamgad valsts budžetā atvēl pusotru miljonu latu
Autors: Diena.lv / 8. novembris 2012, 13:53
Pēc nedēļas Saeimā paredzēta galīgā izšķiršanās par nākamā gada valsts budžetu. Bez iepriekš kopīgi apsolītajiem miljoniem demogrāfijai, mācību grāmatu iegādei un otrklasnieku brīvpusdienām Ministru kabinets akceptējis arī vairākas no Saeimas deputātiem, frakcijām un komisijām pēdējā brīdī nākušās vēlmes vairāk nekā pusotra miljona latu vērtībā.


No 3 000 latu Latvijas dziesminieku saietam līdz simtreiz iespaidīgākai summai BMX trasei Valmierā, ziņo Latvijas Radio.

Radio vēsta, ka līdz ar šiem Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) vārdiem valdība vienprātīgi atbalstīja vairākus desmitus priekšlikumu lielākiem budžeta tēriņiem 2013.gadā. Lauvas tiesa nāca no koalīcijas frakcijām, taču atbalstīti tika arī dažas opozīcijas iniciatīvas. Ar demogrāfiju nesaistītajiem papildu tēriņiem nākamgad kopumā atvēlēti 1 575 000 latu, raksta Diena.lv.

Valdības atbalstu guvuši vien daži Saeimas komisiju lūgumi. Pateicoties Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas rūpēm, Valsts valodas centrs saņems 60 000 latu tiesību aktu oficiālajai tulkošanai. Savukārt parlamenta Ārlietu komisija izcīnījusi papildu 75 000 latu Latvijas Institūtam un 15 000 - Ārpolitikas institūta sadarbībai ar ministriju. Pārējie Ministru kabinetā atbalstītie pieprasījumi nākuši no frakcijām un deputātiem. Iespaidīgākā summa - 367 000 latu - kā mērķdotācija pašvaldībai nonāks Valmierā - Vidzemes Olimpiskā centra attīstībai. Šādu priekšlikumu iesniedza neatkarīgo deputātu grupa gandrīz pilnā sastāvā līdz ar Dāvi Staltu no Nacionālās apvienības, Guntaru Bilsēnu no Reformu partijas un Jāni Dūklavu no Zaļo un Zemnieku savienības, ziņo radio.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs un bijušais tieslietu ministrs, tagad deputāts Gaidis Bērziņš lūdzis 266 000 latu, lai protestējošie Valsts probācijas dienesta darbinieki atkal varētu strādāt un saņemt algu par 40 stundām nedēļā. Taču no frakcijas nākuši arī mazāk saprotami pieprasījumi, piemēram, 25 000 latu kinofilmas Dvēseļu putenis projekta izstrādei vai 50 000 latu dabas parka Ogres zilie kalni tūrisma infrastruktūras attīstībai. Ogres novada vicemērs ir Visu Latvijai pārstāvis Egils Helmanis, tomēr Bērziņš apgalvo, ka ideja nākusi no Vides ministrijas.

Radio izpētījis, ka Reformu partijas priekšlikumiem atvēlēti 260 000 latu. 88 000 paredzēti Pasaules Bankas pētījumam par ostu pārvaldības uzlabošanu, 45 000 - bērnu un jauniešu nometnēm, tāpat kopumā vairāk nekā 50 000 latu "reformisti" grib atvēlēt Okupācijas un Barikāžu muzejiem. Līdzekļi piešķirti arī Ekonomikas ministrijai - pētījumiem par darbaspēka nodokļu samazināšanas iespējām un pāreju no darba uz pensionēšanos.

Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs no Vienotības lūdzis piešķirt 24 000 latu Latvijas Olimpiešu sociālajam fondam pabalstiem medaļniekiem-veterāniem. Vienotības frakcijā uzrakstīts arī 55 000 latu pieprasījums Žaņa Lipkes Memoriālajam muzejam, taču to parakstīja arī citu koalīcijas spēku deputāti. Tikmēr gandrīz 200 000 latu varētu tikt piešķirti no opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības deputātiem nākušajām iniciatīvām. Šī nauda gan nonāk Vienotības pārziņā esošo ministriju rīcībā: Veselības ministrijai - tuberkulozes pacientu ārstēšanai un Labklājības ministrijai - vardarbībā cietušo bērnu sociālajai rehabilitācijai. Abus priekšlikumus parakstījusi arī Saeimas Sociālo lietu komisijas vadītāja Aija Barča.

Otra opozīcijas frakcija - Saskaņas centrs - guvusi valdības akceptu 70 000 latiem. 50 000 saņems Daugavpils teātris, bet 20 000 latu - Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari elektrisko ratiņu iegādei. Pēdējā priekšlikuma autors Andrejs Klementjevs uzskata, ka deputātu pieprasījumi ir vērtīgs pienesums budžeta tapšanas procesā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: valsts budžets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats