19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Ērtākā un lētākā latu nomaiņa uz eiro būs bezskaidrā nauda
Ērtākā un lētākā latu nomaiņa uz eiro būs bezskaidrā nauda
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 6. novembris 2012, 17:04
Jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas izmantošana. Tādēļ bankas aicina iedzīvotājus jau tagad, bet it īpaši – nākamā gada otrajā pusē, pirms eiro ieviešanas, savas skaidrās naudas uzkrājumus un rezerves iemaksāt bankas kontā, tādējādi izvairoties no jebkādiem uztraukumiem un liekām darbībām naudas nomaiņai.


Otrdien, 6. novembrī Ministru kabinets akceptēja Euro ieviešanas likumprojektu, kas nosaka galvenos principus naudas nomaiņai Latvijā no latiem uz eiro no 2014. gada 1. janvāra. Tajā ir paredzēts, ka lata un eiro skaidrās naudas vienlaicīgas apgrozības periods būs divas nedēļas. Šajā laikā, iedzīvotāji varēs maksāt par pirkumiem un pakalpojumiem gan latos, gan eiro, bet atlikums tiks izdots tikai eiro. Latu skaidrās naudas nomaiņa uz eiro bez maksas bankās turpināsies sešus mēnešus, sākot ar eiro ieviešanas dienu, bet atsevišķās Latvijas Pasta nodaļās – vienu mēnesi. Pēc tam latus pret eiro bez termiņa ierobežojuma varēs nomainīt tikai Latvijas Bankā. 

Savukārt bezskaidra nauda saviem lietotājiem nesagādās nekādas maiņas rūpes un izdevumus – bezskaidras naudas nomaiņa banku kontos notiks latu/eiro maiņas brīdī, un turpmāk visi bezskaidrās naudas maksājumi tiks veikti tikai eiro. Tas ir, ja cilvēkam vai uzņēmumam bankā līdz 2013. gada 31. decembrim bankā būs bijis latu konts, naudas maiņas brīdī pēc oficiālā kursa tas tiks automātiski pārvērsts par eiro kontu, un pašam konta īpašniekam nebūs jāveic nekādas papildu darbības, jo arī kontu numuri tiks saglabāti nemainīgi. Veicot pirkumu apmaksu ar maksājumu karti tas būs pierasti un saprotami, nebūs jāuztraucas par to vai makā ir nepieciešamā summa eiro skaidrā naudā, vai atlikums ir izdots korekti – maksājums tiks veikts ātri un ērti. Tāpat eiro tiks pārvērsti arī kredīti un noguldījumi, kas līdz tam bijuši latos. Tādēļ var droši apgalvot, ka bezskaidrās naudas izmantošana būs gan klientam, gan bankai lētākais un ērtākais naudas nomaiņas veids.

Latvijas bankas ir aplēsušas, ka skaidrās naudas latu nomaiņa pret eiro būs diezgan „smags” pasākums šī vārda tiešajā nozīmē, jo pašlaik Latvijā apgrozībā ir 53 tonnas latu banknošu un 1,1 tūkstotis tonnu monētu. Ņemot vērā šo apjomu, ja skaidās naudas apjomi netiks jau laikus mērķtiecīgi mazināti, naudas apmaiņas laikā bankās un Latvijas Pastā var veidoties rindas, kas ne tikai apgrūtinātu pašu naudas mainītāju ikdienu, bet traucētu arī citiem bankas un pasta pakalpojumu saņēmējiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bankas, eiro, Ministru kabinets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats