20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » SEB banka: 73% uzņēmumu prognozē nemainīgu darbinieku skaitu
SEB banka: 73% uzņēmumu prognozē nemainīgu darbinieku skaitu
Autors: Jānis Lācis / BIZNESS.LV / 6. novembris 2012, 12:34
SEB bankas veiktā mazo un vidējo uzņēmumu aptauja liecina, ka lielākā daļa uzņēmumu jeb 89% aptaujāto prognozē biznesa apgrozījuma pieaugumu 2013. gadā. Tajā pat laikā uzņēmumi savu turpmāko darbības attīstību nesaista ar darbinieku skaita palielināšanu – 73% respondentu prognozē saglabāt stabilu darbinieku skaitu savā uzņēmumā tuvākajā laikā.


SEB bankas aptaujas dati liecina, ka 2% vadītāju prognozē samazināt darbinieku skaitu uzņēmumā. Savukārt ceturtā daļa jeb 25% no respondentiem prognozē, ka darbinieku skaits palielināsies. No tiem uzņēmumiem, kas plāno pieņemt jaunus darbiniekus, 50% nākamajā gadā paredz strauju biznesa attīstību – apgrozījuma pieaugumu par vairāk kā 15%, bet 32% prognozē apgrozījuma pieaugumu robežās no 5% līdz 10%. Lielāko nepieciešamību pēc papildus darbaspēka prognozē uzņēmumi, kas darbojas tirdzniecībā (27%), viņiem seko rūpniecībā un enerģētikā (12%), kā arī lauksaimniecībā un būvniecībā (pa 10%) strādājošie uzņēmumi. 

Ņemot vērā, ka uzņēmējdarbība Latvijā lielākoties koncentrējas galvaspilsētā, neizbrīna rezultāts, ka 66% no tiem respondentiem, kas plāno palielināt darbinieku skaitu, darbojas Rīgā. Reģionos lielākas izredzes pieņemt darbā papildus darba spēku izrādīja Vidzemē (12% no tiem, kas plāno jaunu darbinieku pieņemšanu, darbojas šajā reģionā) un Zemgalē (11%) strādājošie uzņēmumi. Savukārt mazākas izredzes palielināt darbinieku skaitu izrāda Kurzemes un Latgales uzņēmumi (attiecīgi pa 6%).

SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere: „Mūsu pieredze liecina, ka biznesa attīstības un konkurētspējas uzlabošanas stūrakmens ir profesionāli un zinoši darbinieki. Runājot ar uzņēmējiem, 11% no aptaujātajiem Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem norāda, ka plāno investēt darbinieku attīstībā un izglītošanā. Atbildīgāki par savu speciālistu tālāko iemaņu pilnveidošanu ir uzņēmumi ar apgrozījumu no 650 tūkstošiem līdz 2 miljoniem eiro. Nozaru griezumā 17% no uzņēmumiem, kuri ieguldīs savos speciālistos, darbojas tirdzniecības un tikpat –lauksaimniecības nozarē, savukārt 12% no uzņēmumiem darbojas būvniecībā.”

Attiecībā uz investīcijām citās jomās, 37% no aptaujātajiem uzņēmumiem plāno ieguldīt līdzekļus produktu un/vai pakalpojumu inovācijās. 42% aptaujāto neplāno nekādas inovācijas uzņēmumā. Savukārt 10% nesniedza konkrētu atbildi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: banka, darbinieki, SEB, uzņēmumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats