23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Valsts budžeta pārpalikums deviņos mēnešos pārsniedz 300 miljonus latu
Valsts budžeta pārpalikums deviņos mēnešos pārsniedz 300 miljonus latu
Autors: Zanda Zablovska / DB.LV / 11. oktobris 2012, 15:23
Valsts konsolidētā budžeta finansiālā bilance šā gada deviņos mēnešos bija 304,3 miljoni latu, ko veidoja 362,2 miljonu latu pārpalikums pamatbudžetā un 57,9 miljonu latu deficīts speciālajā budžetā.


Salīdzinot ar 2011. gada attiecīgo laika periodu, bilance valsts konsolidētajā budžetā ir uzlabojusies par 408 miljoniem latu, informē Finanšu ministrijā (FM). Labāka budžeta izpilde skaidrojama ar labāku ekonomisko attīstību attīstību nekā iepriekš prognozēts.

«Kopumā šā gada septembrī valsts konsolidētā budžeta izpilde ir vērtējama kā laba, saglabājoties iepriekšējo gadu raksturīgajām tendencēm nodokļu ieņēmumos, kad, beidzoties vasaras mēnešiem, tie ir nedaudz zemāki,» norāda FM.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi septembrī, salīdzinot ar augustu, saruka par 31,1% jeb 124,5 miljoniem latu, ko lielākoties noteica zemāki nenodokļu ieņēmumi un ievērojami mazāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi. Vienlaikus FM vērš uzmanību uz to, ka šīs ieņēmumu pozīcijas gada laikā mainās dažādu faktoru dēļ, un to izpilde parasti tiek novērtēta, balstoties uz iepriekš plānoto. Nenodokļu ieņēmumi septembrī pārsniedza plānoto par 2,4 miljoniem latu, jo tika saņemta daļa no augustā nesaņemtajiem ieņēmumiem no dividendēm. Savukārt ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi septembrī kopumā bija plānotajā apmērā, un veidoja 71,4 miljonus latu.

Lielākā pamatbudžeta ieņēmumu pozīcija – nodokļu ieņēmumi – šā gada septembrī veidoja 185,5 miljonus latu, kas ir līdzīgi ieņēmumiem jūnijā.

Valsts pamatbudžeta izdevumi šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, pieauga par 2,9 miljoniem latu. Kopumā valsts pamatbudžeta izpilde septembrī bija laba un veidoja 27,7 miljonu latu pārpalikumu, kā rezultātā ir pieaudzis arī valsts konsolidētā budžeta pārpalikums deviņos mēnešos, salīdzinot ar janvāri-augustu, uzsver FM.

Valsts specialā budžeta ieņēmumi septembrī, salīdzinot ar augustu, saruka par 7,9 miljoniem latu, bet izdevuma samazinājās par 3,1 miljonu latu. Kopumā finansiālais deficīts septembrī bija 4,6 miljoni latu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžeta pārpalikums, valsts budžets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats