19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » EK uzteic Latvijas sniegumu Eiropas Sociālā fonda apguvē
EK uzteic Latvijas sniegumu Eiropas Sociālā fonda apguvē
Autors: Apollo.lv / 4. oktobris 2012, 14:54
Eiropas Komisijas (EK) Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļaušanas ģenerāldirektorāta Eiropas Sociālā fonda (ESF) programmas nodaļas vadītājs Jiri Švarcs (Jiři Švarc) un ESF programmas vadītājs Zigo Rutkovskis, tiekoties ar Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem ikgadējā sanāksmē par ESF aktivitāšu ieviešanu 2007.-2013. gada plānošanas periodā, atzinīgi novērtējuši Latvijas ik gadu stabilo sniegumu ESF apguvē, kā arī ievērojami stiprināto vadības un kontroles sistēmu, informē Finanšu ministrijā (FM).


FM norāda, ka EK novērtēja pozitīvo, ka Latvija sarunās ar EK akcentē efektivitātes un pasākumu satura kvalitātes jautājumus ne tikai finanšu apguves rādītājus, raksta Apollo.lv.

Vienlaikus EK saredz iespējamus uzlabojumus un akcentē nepieciešamību sadarbībā ar nozaru ministrijām sasniegt augstāku projektu ieguldījumu atdevi, it īpaši risinot administratīvās kapacitātes jautājumus. Tāpat EK uzsvēra arvien pieaugošu nepieciešamību īstenot reālus aktīvās nodarbinātības pasākumus, kas izriet no darba tirgus analīzes un pieprasījuma specifiski Latvijas situācijā, kā arī aicināja pārvērtēt algoto pagaidu sabiedrisko darbu programmas efektivitāti, arvien samazinot šādas programmas pieejamību.

ES fondu vadošās iestādes vadītājs Armands Eberhards tikšanās laikā akcentēja ESF nozīmīgo lomu, uzlabojot Latvijas sociāli ekonomisko situāciju un pauda, ka Latvijai ir būtiski arī nākamajā plānošanas periodā saņemt ES fondu finansējumu vismaz tādā pašā apjomā kā 2007.-2013.gada periodā, vienlaikus nodrošinot vienkāršotu ieviešanas sistēmu, sabalansētas prasības kontrolēm un uz rezultātu balstītu pieeju, lai mazāk administratīvo resursu tiktu tērēti procesā, vairāk koncentrējoties uz reālo pievienoto vērtību no ES finansējuma, informē ministrijā.

FM informēja arī par progresu saistībā ar novēloti uzsākto Ekonomikas ministrijas aktivitāti «Atbalsts darbavietu radīšanai», kas paredz atbalstu komersantiem, kuri radīs vismaz 50 jaunas darba vietas un investēs ne mazāk kā piecus miljonus eiro. Aktivitātes ietvaros plānots izveidot 250 jaunu darbavietu.

Uzņēmēji kopš 28.septembra līdz nākamā gada 28. martam var iesniegt projektus šajā projektu konkursā. Sešu mēnešu pieteikšanās laiks saistīts ar iecerēto projektu atlases popularizēšanu arī ārvalstīs, dodot iespēju ārvalstu firmām iepazīties ar šī konkursa nosacījumiem un iesniegt projektu pieteikumus. Ekonomikas ministrija plāno projektu pieteikumu vērtēšanu pabeigt līdz 2013.gada septembrim, savukārt projektu īstenošana varētu tikt uzsākta 2013.gada beigās.

Sanāksmes noslēgumā FM iepazīstināja ar nākamā ES fondu plānošanas perioda sagatavošanas grafiku, saskaņā ar kuru jau šajā rudenī plānots uzsākt neformālās konsultācijas ar EK. Oficiālās konsultācijas ar EK par 2014.-2020.gada ES fondu plānošanas dokumentiem sāksies 2013.gadā.

EK akcentēja savlaicīgas plānošanas dokumentu sagatavošanas būtiskumu. Puses bija vienisprātis, ka arī turpmāk ES fondu plānošanā un ieviešanā arvien vairāk jāizmanto vienkāršošanas iespējas, tās sabalansējot ar nepieciešamajiem kontroles pasākumiem un uzsvaru liekot uz sasniedzamo rezultātu.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem septembra sākumā Latvija joprojām uzrāda teicamus rādītājus starp ES dalībvalstīm – ESF projekti uz pieņemto virssaistību rēķina apstiprināti pat par 102% no ESF 410 miljonu latu finansējuma, maksājumi finansējuma saņēmējiem par projektu ieviešanu ir veikti jau 72% apmērā, kā arī valsts budžeta ieņēmumos no EK saņemti jau 65% no kopējā ESF piešķīruma. Tas ierindo Latviju augstajā 2.vietā starp jaunajām dalībvalstīm, tikai par vienu procentpunktu atpaliekot no Igaunijas, informē ministrijā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas komisija, Eiropas Sociālā fonda apguve, EK

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats