18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvijas Banka gatavojas eiro ieviešanai un izsludina konkursu par eiro monētu izgatavošanu
Latvijas Banka gatavojas eiro ieviešanai un izsludina konkursu par eiro monētu izgatavošanu
Autors: Gunta Kursiša / DB.LV / 25. septembris 2012, 16:48
Latvijas Banka iespējamai Latvijas eiro apgrozības monētu izgatavošanai, iesaiņošanai un piegādei paredz aptuveni 9,6 miljonus Ls bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).


Par to liecina bankas izsludinātais iepirkumu konkurss. Par šo summu tiek cerēts iegādāties astoņu nominālvērtību 400 miljonus Latvijas eiro monētu apgrozības kvalitātē. Tāpat paredzēts izgatavot 30 tūkstošus katra nomināla monētas Brilliant Uncirculated (BU) kvalitātē, un piecus tūkstošus katra nomināla monētas «proof» kvalitātē, liecina konkursa sludinājums Iepirkumu Uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā, raksta DB.LV.

Iepriekš Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pauda, ka kopumā eiro ieviešanas ieguvumi ir daudz lielāki par izdevumiem, turklāt uzņēmēju un sabiedrības sākotnējie izdevumi, kas saistīti ar eiro ieviešanu, tiks atgūti jau apmēram gada laikā. I. Rimšēvičs skaidroja, ka eiro ieviešanas rezultātā Latvija uz parāda apkalpošanu spēs ietaupīt apmēram 895 miljonus latu, kurus valsts neaizmaksās prom parāda apkalpošanai. Šī nauda paliks Latvijā, «palielinot algas, palielinot, iespējams, pensijas un, kas ir pats svarīgākais, samazinot nodokļus».

Jau vairākkārt vēstīts, ka Latvijas cer pievienoties vienotās valūtas blokam 2014. gadā. Kā liecina šā gada septembra sākumā veiktā aptauja, 58% iedzīvotāju uzskata, ka par eiro ieviešanu būtu nepieciešams rīkot referendumu, savukārt 66% iedzīvotāju ir negatīvi noskaņoti pret eiro ieviešanu, no kuriem 47 % iedzīvotāji uzskata, ka eiro nav jāievieš vispār, bet 19% iedzīvotāju eiro ieviešanu vēlas, taču tā uz laiku būtu jāatliek, savukārt, 28 % iedzīvotāju atbalsta eiro ieviešanu jau no 2014. gada 1. janvāra. Latvijas Banka iespējamai Latvijas eiro apgrozības monētu izgatavošanai, iesaiņošanai un piegādei paredz aptuveni 9,6 miljonus Ls bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, Eiro ieviešana, Latvijas Banka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats