28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Ķīnas uzņēmējdarbības forums novembrī Rīgā pulcēs 400 pasaules biznesa līderus
Ķīnas uzņēmējdarbības forums novembrī Rīgā pulcēs 400 pasaules biznesa līderus
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 9. augusts 2012, 13:21
2012.gada 9.augustā Rīgā tika parakstīts Nodomu protokols starp LR Ekonomikas ministriju un starptautisko organizāciju „Horasis”, kā arī trīspusējās sadarbības līgums starp LR Ekonomikas ministriju, Rīgas pilsētas pašvaldību un starptautisko organizāciju „Horasis” par 2012.gada Ķīnas uzņēmējdarbības foruma norises Rīgā organizatoriskajiem aspektiem. Ikgadējais starptautiskais Ķīnas uzņēmējdarbības forums ir augstākā līmeņa Ķīnas uzņēmēju un to ārvalstu sadarbības partneru forums, kas šogad Rīgā pulcēs 400 pasaules biznesa līderus.


Parakstot LR Ekonomikas ministrijas un „Horasis” Nodomu protokolu, puses apņēmušās kopīgi organizēt Starptautisko Ķīnas uzņēmējdarbības forumu Rīgā š.g. 25.-27.novembrī ar mērķi pulcēt Rīgā vadošo Ķīnas, Latvijas un starptautisko uzņēmumu augsta līmeņa vadītājus, lai veicinātu tirdzniecību un sadarbību starp Latviju, Ķīnu un pārējām pasaules valstīm. Nodomu protokolu parakstīja LR ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un organizācijas „Horasis” valdes priekšsēdētājs Dr. Frank-Jűrgen Richter.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts: „Latvija pēdējo gadu laikā mērķtiecīgi centusies stiprināt attiecības ar trešajām valstīm, lai piesaistītu investīcijas un rastu jaunus tirgus eksportam. Ķīnas gadījumā tas arī veiksmīgi notiek, piemēram, 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu, mūsu eksports uz Ķīnu audzis par 104,7%, sasniedzot līdzšinējo rekordu – 47,9 miljonus latu. Turklāt ķīnieši arvien aktīvāk meklē iespējas veikt investīcijas ārvalstīs. Latvija ir atguvusi makroekonomisko un fiskālo stabilitāti un veiksmīgi atgriezusies investīcijām labvēlīgo vietu kartē. Turklāt Eiropas valstu vidū patlaban esam viena no stabilāk augošajām ekonomikām. Ķīnas uzņēmējdarbības forums Rīgā ir nebijusi iespēja Latvijai sevi parādīt kā investīcijām labvēlīgu un uzņēmējdarbībai atvērtu vietu ne tikai Ķīnas uzņēmējiem un augsta līmeņa amatpersonām, bet arī citiem viesiem, kas uz forumu Rīgā ieradīsies no citām pasaules valstīm.”

Šodien tika parakstīts arī LR Ekonomikas ministrijas, Rīgas pilsētas pašvaldības un „Horasis” trīspusējās sadarbības līgums, kas nosaka Rīgas pilsētas pašvaldībai Latvijas puses vadošā partnera statusu foruma organizēšanā. Līgumu parakstīja LR ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, organizācijas „Horasis” valdes priekšsēdētājs Dr. Frank-Jűrgen Richter un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Pievēršot pasaules valstu biznesa līderu uzmanību Latvijai un Rīgai, foruma norises dienās Rīga tiks pozicionēta kā reģiona konferenču centrs ar specifiskām uzņēmējdarbības vides priekšrocībām, kas piedāvā unikālu iespēju uzņēmējiem dibināt kontaktus ar potenciāliem sadarbības partneriem. Tāpat Ķīnas uzņēmējdarbības foruma norise Rīgā ļaus starptautiski popularizēt Latviju, veicināt tās atpazīstamību, piesaistot jaunas investīcijas un attīstot tūrismu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: “Sadarbībai ar Ķīnu mums ir vairākas prioritātes. Vēlamies Rīgu pozicionēt kā pievilcīgu galamērķi tūristiem no šīs valsts. Rīga ir kļuvusi par Pasaules tūrisma pilsētu federācijas (PTPD) vienu no līdzdibinātājām. Šī organizācija apvieno 26 pasaules pilsētas un 17 Ķīnas pilsētas, un dalība tajā mums palīdzēs veicināt sadarbību tūrisma jomā. Lai attīstītu ekonomisko sadarbību, nepieciešami speciālisti, kas pārzina ķīniešu valodu. Rīgas dome sadarbībā ar Ķīnas Atklāto universitāti strādās pie reģionālā ķīniešu valodas tālmācības centra atvēršanas mūsu pilsētā, kas varētu aptvert visu Baltijas reģionu. Novembra foruma laikā Pekinas investorus vēlamies iepazīstināt arī ar tām iespējām, ko sniedz Rīgas brīvosta un Latvijas galvaspilsēta kā investīcijām labvēlīga vieta.”

2012.gada Starptautiskais Ķīnas uzņēmējdarbības forums veltīts Ķīnas ekonomikas un uzņēmējdarbības vides priekšrocībām, turklāt īpaša uzmanība tiks veltīta Latvijai. Ķīna ir nozīmīgs Latvijas partneris ar ievērojamu sadarbības potenciālu dažādās jomās. Kā viena no perspektīvākajām sadarbības jomām ir tranzīts, kas foruma laikā arī tiks īpaši izcelts. Latvijas līdzdalība šai forumā būs apliecinājums Latvijas sasniegumiem, veicinās valsts atpazīstamību, kā arī radīs iespēju Latvijas uzņēmējiem nepastarpināti veidot kontaktus ar Ķīnas un citu valstu uzņēmējiem. Šāda foruma norise Rīgā ļaus popularizēt Latviju un iepazīstināt ar tās uzņēmējdarbības vidi ievērojamu skaitu vadošo uzņēmēju un amatpersonu no visas pasaules.

Ķīnas uzņēmējdarbības forumu Rīgā organizē starptautiskā organizācija „Horasis”, kuras darbība vērsta uz jauno ekonomisko spēku - Ķīnas, Indijas, Krievijas un Arābu valstu – efektīvu iekļaušanu globālajā tirgus sistēmā, sadarbībā ar LR Ekonomikas ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Foruma organizēšanai no Latvijas puses ir piesaistīti arī vairāki sadarbības partneri – Rīgas pilsētas pašvaldība kā vadošais partneris, VAS „Latvijas Dzelzceļš” kā stratēģiskais partneris, un vairāki līdzorganizatori – Rīgas Brīvostas pārvalde, Ventspils Brīvostas pārvalde un SIA „Lattelecom”.

Latvijas un Ķīnas preču un pakalpojumu tirdzniecība 2011.gadā veidoja 377,9 miljonus eiro, kas ir par 43,6% vairāk nekā 2010.gadā, kad šis rādītājs bija 263,1 miljons eiro. Latvijas eksports uz Ķīnu pagājušajā gadā veidoja 47,9 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar 23,4 miljoniem eiro 2010.gadā ir pieaudzis par 104,7%. Savukārt imports no Ķīnas 2011.gadā veidoja 330 miljonus eiro, kas ir par 37,7% vairāk nekā 2010.gadā, kad tie bija 239,7 miljoni eiro. Latvijas svarīgākās eksporta preces uz Ķīnu ir metāli un to izstrādājumi, minerālie produkti, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, augu valsts produkti, koksne un tās izstrādājumi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daniels Pavļuts, Dr. Frank-Jűrgen Richter, Ekonomikas ministrija, Horasis, Ķīna, Nils Ušakovs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats