28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Dombrovskis: Valsts attīstības prioritātes ir ekonomikas izrāviens un demogrāfija
Dombrovskis: Valsts attīstības prioritātes ir ekonomikas izrāviens un demogrāfija
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 1. jūnijs 2012, 16:22
Risinot stratēģiskus jautājumus, kas saistīti ar valsts attīstību ilgtermiņā, uzmanība jāpievērš divām vienlīdz svarīgām prioritātēm - ekonomikas izrāvienam un demogrāfijai, šodien, 1.jūnijā, partijas Vienotība  domes sēdē norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.


Ekonomikas izrāvienam ir divas dimensijas – fiskālā disciplīna un atbalsts izaugsmei, norādīja Dombrovskis, atgādinot, ka Latvija Eiropā ir pierādījusi - disciplīna un izaugsme ir nevis savstarpēji izslēdzoši, bet papildinoši jēdzieni. Finansiālā stabilitāte ir priekšnoteikums ekonomikas izaugsmei, pauda premjers.

Kā nozīmīgus līdzekļus fiskālās disciplīnas nodrošināšanai ilgtermiņā Dombrovskis minēja Eiropas Savienības valstu līgumu par fiskālo disciplīnu un eiro ieviešanu. Premjers norādīja, ka Saeimas ratificētais līgums ir licis jaunus pamatus nākotnes izaugsmei. „Izaugsme vairs nevarēs notikt uz nesamērīga ārējā parāda rēķina. Vēlētāju balsis politiķi vairs nevarēs pirkt par naudu, kas aizlienēta no nākamajām paaudzēm. Tas palīdzēs mums izlēmīgi virzīties uz sabalansētu budžetu bez deficīta,” savā uzrunā norādīja premjers.

Savukārt 2014.gadā Latvijai jābūt gatavai pievienoties eiro, pauda Dombrovskis. Viņš norādīja, ka eiro ieviešana būs vēl viens apliecinājums investoriem, finanšu tirgiem un starptautiskajiem partneriem par Latvijas uzticamību.

Tāpat Dombrovskis pauda pārliecību, ka stabilas ekonomiskās izaugsmes pamatā ir augsta valsts konkurētspēja, kas ļaus veicināt eksportu, piesaistīt jaunas investīcijas un palielināt darbavietu skaitu. Īpaša uzmanība jāpievērš inovāciju atbalstam, kas palīdzēs vairot pievienoto vērtību Latvijas ražotajiem un uzlabos mūsu uzņēmēju konkurētspēju, norādīja premjers.

Būtisks instruments ekonomikas veicināšanai ir nodokļu samazināšana. Šobrīd gan ekonomiskā attīstība, gan nodokļu iekasēšana ir sekmējusies, un tas ļāvis īstenot iepriekš solīto nodokļu samazināšanu, atgādināja premjers. Liela nozīme valsts attīstības nodrošināšanā ir arī uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un atbalstam eksportam, norādīja Dombrovskis. Jau nākamgad Latvijai “Doing Business” indeksā būtu jānokļūst starp top 20 valsīm, prognozēja premjers.

Savukārt Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju uzlabos taisnīgi tiešmaksājumi, kas mums jāpanāk nākamajā ES finanšu perspektīvā. Tāpat ir svarīgi panākt pietiekamu Kohēzijas fondu līdzekļu pieejamību, ko ieguldīt infrastruktūras attīstības projektos, uzsvēra premjers.

Kā būtisku prioritāti Dombrovskis minēja arī demogrāfiju. Premjers atgādināja, ka valdība jau ir ķērusies pie virknes problēmu risināšanas, kam ir tieša ietekme uz tautas ataudzes veicināšanu, tostarp, bērnudārzu pieejamības nodrošināšana, reproduktīvās veselības programmas un līdzsvarots atbalsts vecākiem, līdz tie var atgriezties darba tirgū.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Demogrāfija, ekonomika, Valdis Dombrovskis, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats