29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Eksporta izaugsmes tempi samazinās
FM: Eksporta izaugsmes tempi samazinās
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 11. maijs 2012, 16:45
Šā gada martā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums sasniedza 1242,6 miljonus latu, salīdzinājumā ar atbilstošo periodu 2011. gadā pieaugot par 9,0%. Lai arī eksporta apjoms faktiskajās cenās martā gada laikā ir palielinājies par 11,6%, tā izaugsmes tempi ievērojami sarūk, uzrādot zemāko gada pieauguma tempu pēdējo divpadsmit mēnešu laikā. Importēto preču apjoms faktiskajās cenās gada laikā ir palielinājies par 8,2%, veicinot ārējās tirdzniecības deficīta samazinājumu līdz 150,4 miljoniem latu.


Pēc divu mēnešu samazināšanās pieaudzis koksnes un tās izstrādājumu eksporta apjoms faktiskajās cenās, sasniedzot 12,9% gada pieaugumu. Pēc A/S „Liepājas metalurgs” rekonstrukcijas pabeigšanas ir būtiski palielinājies metāla un metāla izstrādājumu temps rūpniecības izlaidē, kā rezultātā to eksporta apjoma pieaugums ir palielinājies līdz 15,8%. Lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta gada pieaugumu galvenokārt ir nodrošinājis piena produktu un alkoholisko dzērienu eksporta pieaugums. Martā (pēc eksporta apjoma samazinājuma gada sākumā) ir palielinājies farmācijas produktu eksports, taču no 2011. marta gada rādītājiem tas atpaliek par 30,7%.

Imports martā ir audzis lēnāk nekā eksports. Labvēlīgāki klimatiskie apstākļi un augošas naftas cenas mazināja pieprasījumu pēc kurināmā, kā rezultātā mazinājās minerālproduktu importa pieauguma tempi. Turpretim, vērā ņemams kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējiem četriem mēnešiem ir bijis sauszemes transporta līdzekļu importam, par ko liecina pieaugums arī no jauna reģistrēto automašīnu skaitā, īpaši vieglo auto segmentā.

Eksporta attīstības tendences turpmāk galvenokārt noteiks situācija ārējā vidē. Riski, kas saistīti ar ārējo vidi, saglabājas augsti. Par to liecina arī Eiropas Komisijas aprīlī publicētie konfidences rādītāji, norādot uz vispārēju negatīvu noskaņojumu ar lejupvērstu tendenci šā gada pirmajā ceturksnī. Arī Latvijas uzņēmēju noskaņojuma rādītāji pirmajā ceturksnī apstiprina bažas par ārējās vides nelabvēlīgo ietekmi. Līdz ar pagājušā gada otrā ceturkšņa augstajiem bāzes rādītājiem ir sagaidāms, ka eksporta izaugsmes tempi turpmākajos mēnešos varētu palēnināties.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eksports, Finanšu ministrija, Liepājas metalurgs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats