28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » VID pieķer kādu uzņēmumu aplokšņu algu izmaksas brīdī
VID pieķer kādu uzņēmumu aplokšņu algu izmaksas brīdī
Autors: Apollo.lv / 18. aprīlis 2012, 17:03
Valsts ieņēmumu dienests (VID), reaģējot uz Valsts policijas sniegto informāciju, ka kādā uzņēmumā 30.martā tiks izmaksātas «aplokšņu algas», veica atkārtotu pārbaudi un pieķēra uzņēmumu, izmaksājot «aplokšņu algas».


Portālam «Apollo» VID Sabiedrisko attiecību daļā pastāstīja, ka 29.martā VID no policistiem saņēma informāciju, ka 30.datumā kādā transporta pakalpojumu nozarē strādājošam uzņēmumam būs «aplokšņu algu» izmaksas diena.

Reaģējot uz saņemto informāciju, VID konstatēja «aplokšņu algu» maksāšanu tieši to izmaksas brīdī. Tāpat atrasti arī saraksti, kas apliecināja jau izmaksāto un izmaksāt plānoto naudu 4340 latu apmērā.

Algas šajā uzņēmumā netiek maksātas katru mēnesi vienā dienā. Algas izmaksas datums darbiniekiem tiek paziņots dienu iepriekš.

Līdzīga satura informāciju VID bija saņēmis arī 2011.gada nogalē, bet, veicot kontroles pasākumus 2011.gada novembrī, «aplokšņu algu» izmaksa netika konstatēta.

Ieejot uzņēmuma telpā, kurā saskaņā ar sniegto informāciju parasti tiek veikta «aplokšņu algu» izmaksāšana, VID darbinieki uz uzņēmuma darbinieces rakstāmgalda atrada uzņēmumā strādājošo darbinieku algu sarakstu par 2012.gada februāri un skaidru naudu 3920 latu apmērā.

Uzņēmuma algu sarakstā kopumā bija norādīts 61 darbinieks, no kuriem septiņi darbinieki jau bija parakstījušies par algas saņemšanu. Saskaņā ar algu sarakstu, kas tika atrasts uz rakstāmgalda, darbiniekiem bija jāizmaksā «aplokšņu algas» kopumā 4340 latu apmērā.

Uzņēmuma darbiniece, uz kuras rakstāmgalda tika atrasts algu saraksts un skaidra nauda, paskaidrojumā VID amatpersonām norādīja, ka algu sarakstu un naudu uzņēmumā strādājošo darbinieku algu izmaksai ir saņēmusi no kāda uzņēmumā strādājošā autovadītāja, kurš to ir atvedis no Rīgas.

Vienlaikus VID amatpersonas veica pārbaudi arī uzņēmumā, kas sniedz grāmatvedības pakalpojumus konkrētajam uzņēmumam, t.i. kārto grāmatvedību.

Pārbaudē noskaidrots, ka saskaņā ar grāmatvedības uzskaites dokumentiem uzņēmuma darbiniekiem alga tiek izmaksāta tikai bezskaidrā naudā, un par 2012.gada februāri algas jau bija pārskaitītas uz strādājošo darbinieku kontiem.

Grāmatvedības dokumentos skaidras naudas izsniegšana algu izmaksām no uzņēmuma kases netika uzrādīta, kas apliecināja, ka pārbaudes laikā konstatētā skaidras naudas izmaksa uzņēmumā tika veikta, neaprēķinot un neveicot nodokļu samaksu.

Uz tematiskās pārbaudes materiālu izskatīšanu 2012.gada 11.aprīlī uzņēmuma amatpersona neieradās.

Uzņēmuma grāmatvede, kas bija ieradusies uz tematiskās pārbaudes materiālu izskatīšanu, VID amatpersonām paskaidroja, ka tematiskās pārbaudes laikā tika uzrādīta tāda kases grāmata, kāda tā bijusi uzņēmuma rīcībā pārbaudes veikšanas brīdī.

Saskaņā ar grāmatvedes paskaidrojumiem, uzņēmuma amatpersona, kura vienlaikus ir arī kasieris, nebija grāmatvedības pakalpojumus sniedzošajam uzņēmumam savlaicīgi sniegusi visus nepieciešamos dokumentus, lai grāmatvedības reģistros atspoguļotu visas skaidras naudas operācijas, tādējādi tematiskās pārbaudes laikā grāmatvedības reģistros nav bijusi atspoguļota pilnīga informācija.

Savukārt grāmatvedības pakalpojumu sniedzošā uzņēmuma grāmatvede tematiskās pārbaudes materiālu izskatīšanas laikā uzrādīja uzņēmuma amatpersonas izdotu 2012.gada 29.marta rīkojumu, pamatojoties uz kuru darbiniekiem par 2011.gada rezultātiem tika piešķirtas prēmijas, kā arī uzrādīja citu izmaksu sarakstu, kurā norādīts 2012.gada marta mēnesis.

Saskaņā ar minēto sarakstu darbiniekiem tika izmaksātas prēmijas kopumā 4340 latu apmērā. Minētā saraksta sadaļā «piezīmes» tika norādīts kases izdevumu ordera numurs, datums un pulksteņa laiks.

Izvērtējot pārbaudes laikā iegūtos materiālus, VID amatpersonas konstatēja, ka uzņēmuma kasē nebija tāda skaidras naudas atlikuma, lai attiecīgajā datumā varētu izmaksāt darbiniekiem prēmijas, kā arī, pārbaudot uzņēmuma norēķinu kontu izrakstu, netika konstatētas skaidras naudas izņemšanas operācijas no kredītiestādēm, raksta Apollo.lv.

Uzņēmuma amatpersonai un uzņēmumam piemērots naudas sods.

Papildus VID šobrīd izvērtē jautājumu par nodokļu audita veikšanu uzņēmumā.


Diskusija par rakstu (0) , aplokšņu alga, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats